BlogÖnismeretMindig a te hibád, ha nem megy?

Mindig a te hibád, ha nem megy?

Mindig a te hibád, ha nem megy?

Milyen érzés, mikor hibázol és az büntetést von maga után? Vagy amikor a sikeres teljesítmény után elmarad a dicséret, az elismerés? Mindkét helyzet elég erős negatív következményeket hozhat. Félelmet kelt, a meg nem felelés érzését. Ettől elindulhat egy görcsös akarás, bizonyítási vágy. A tevékenységben innentől benne lesz a félelem, a görcsösség, ami rendszeres hibákhoz, félresikerült próbálkozásokhoz vezet. Pedig tudod, hogy tudod, már ezerszer megcsináltad! Mégsem megy! Hiába tudod, hogy képes vagy rá, hibát hibára halmozol. Ez növeli az elkeseredést, bizonytalanná tesz, megkérdőjelezed magad a tudásodban. Majd tovább mész, ostorozod magad, amiért hibáztál és még tovább rombolod az önbecsülésedet. Vagy magadat gyötröd, mert nem vagy elég jó, még mindig nem elég a teljesítményed az elismeréshez.

Több kérdés merül fel ilyenkor!

  1. Miért ne hibázatnál?
  2. Vajon az a másik ember, aki eredményt vár tőled, megfelelően ösztönöz?
  3. Miért függ az önbecsülésed külső visszajelzéstől?

A kérdésekre lényegében ugyanaz a válasz és a megoldás. Kellően erős önbecsülés.

Ha hibáztál, tudod, hogy hibáztál és próbálsz rajta javítani. Pont! Nem ostorozod magad emiatt, hiszen emberből vagyunk, hibázhatunk. Ugyanakkor erős önbecsüléssel azt is felismered, ha olyan közegben vagy, ami nem támogató számodra. Fel tudod mérni azt, hogy megtanulod kezelni a helyzetet, vagy kilépsz inkább belőle. Tudod, hogy értékes vagy és reálisan látod a helyzetet, nem kell hagynod, hogy valaki magával rántson!

Amikor az életed valamely részén több elmarasztalást, lehúzást kapsz, mint elismerést, vagy úgy érzed, nem becsülnek meg és ezzel a ténnyel nem foglalkozol, előbb-utóbb testi tünetek hívják fel a figyelmedet arra, hogy valami nincs rendben. Ha például nem nézel szembe bizonyos dolgokkal, lehet probléma a szemeddel. Ha nem lépsz tovább, amikor kellene, adódhat mozgásszervi sérülésed. A test ettől bonyolultabb formában is felhívhatja a figyelmed arra, hogy ideje változtatni. Ne menj el a tünetek mellett!

Ami még jobb, ha már azelőtt felismered, hogy valami nincs rendben, hogy a testednek kellene azt jeleznie számodra!

 

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!