Stresszkezelés, feszültségoldás

Stresszkezelés, feszültségoldás

A félelem sok esetben lehet az érzelmi hullámzások oka. Eltéríthet a céljaidtól és a vonzás törvénye alapján azt kapjuk, amire figyelünk. Érdemes tehát a félelmekről a figyelmünket áthelyezni valami másra. Lehetsz izgatott, ideges általánosságában, vagy egy nehéz élethelyzet miatt. Ilyenkor a feszültségről a figyelmedet átteheted a légzésedre, illetve végezhetsz olyan gyakorlatokat, amelyek ellazítanak, integrált agyműködést tesznek lehetővé, “leföldelnek”, segítenek megnyugodni és tisztán látni az adott helyzetben.

Félelmet nem csak az kelthet Benned, ha megijedsz valamitől, nem érzed magad biztonságban vagy valami miatt fenyegetve érzed magad. Félelemmel teli érzelem a meg nem értettség érzése és a kishitűség, önbizalomhiány vagy önértékelési probléma is. Ha folyamatosan attól tartasz, hogy elveszíthetsz valamit. A harag, feszültség és zárkózottság mögött általában fellelhető valamilyen félelemmel teli érzelem.

Nézzük, hogyan lehet a félelmeket, izgatottságot, feszültséget megzabolázni gyakorlatokkal!

A gyakorlatokat alkalmazhatod esetenként, nehéz élethelyzetek előtt. De ha szeretnél kiegyensúlyozott napokat élni, végezheted a gyakorlatokat naponta kétszer, reggel és este is.

COOK CSOMÓ

A Cook csomó az egyik leghatékonyabb stresszoldó, feszültségoldó módszer, ami nemcsak oldja a feszültséget, de energiával is feltölt.
A gyakorlat leírása:

1. Nyújtsd ki a lábaidat és keresztezd őket a bokánál. Tégy ugyanígy a kezekkel is, az a kéz legyen felül, amelyik láb. A tenyerek nézzenek egymás felé, hajlítsd be a könyököket és az összekulcsolt kezeket gördítsd felfelé, befelé a mellkason. Vegyél egy mély levegőt, miközben a nyelv a szájpadláson van. Kilégzésnél pedig ereszd le a nyelvedet és a szádon fújd ki a levegőt. Lélegezz így be és ki 6-8-szor egymás után.
2. Érintsd össze ujjaid hegyét miközben a lábaid párhuzamosan, kis terpeszben vannak. Lélegezz 6-8-szor lassan, mélyen.
Ebben a formában a gyakorlat akár ágyban fekve is végezhető.
Ülő változat: Bal lábat a jobb térdre teszed, jobb kézzel megfogod a bal bokát, bal kézzel a talpat. Az előző módon 6-8-szor lélegezz. Utána cseréld meg a lábaidat. Végül engedd le mindkét lábat a padlóra és az ujjaid hegyét érintsd össze magad előtt 6-8 levegővételig.
Segít, amikor nyugtalanság tölt el vagy lazítani szeretnél. Elalvás előtt is hasznos, nyugodtabb lesz a pihenés.

 

KERESZTPROGRAMOZÁS

12x ellentétes kéz és láb
12x azonos kéz és láb
12x ellentétes kéz és láb lendítést végezz.
Fontos: mindig keresztbe lendítéssel fejezd be!
Közben vagy egy X-et nézz szem magasságban, vagy keresztbe lendítésnél a szemed balra felfelé nézzen, azonos oldali lendítésnél pedig jobbra le.
Alkalmazhatod, ha feszült, vagy izgatott vagy, vizsgára, fellépésre, nehéz élethelyzetre készülsz. Tanulás előtt és közben segít, hogy könnyebben megjegyezd, amit tanulsz. Felfrissít, ha kimerült vagy. Összeszedetté teszi a mozgást.

 

 

HOMLOK ÉS TARKÓ TARTÁSA

Egyik kezedet a homlokodon, másikat a tarkón tartod. Segít gyorsan megnyugodni, amikor izgatott, ideges vagy, ha félsz vagy nehezen alszol el, ha a válasz a „nyelveden van”, de képtelen vagy kimondani, de akkor is, ha szomorú vagy. Ilyenkor gondolj arra, hogy gyorsan, könnyen és tökéletesen megoldod a feladatot, magabiztosan tudsz jelen lenni a helyzetben és a számodra legjobb eredménnyel zárul az esemény.

VÍZ

 

A félelmek és a stressz feloldásának nagyon hatékony módszere a víz fogyasztása.

Testünk 65%-a víz. Ha szeretnéd frissebbnek, tisztábbnak érezni magad, igyál vizet. A víz oldja a stresszt, segíti a méregtelenítést és az információ áramlását a testben. Tehát könnyebben meg tudsz nyugodni, oldja a feszültséget, megindítja a kommunikációt. A napi ajánlott vízfogyasztás 25 kg-onként 1 liter.

 

HASI LÉGZÉS

Ha sokan vannak körülötted, nem szeretnél feltűnést kelteni, de nagyon izgulsz, kiváló segítőd lehet a hasi légzés. Amikor belélegzel, a hasadba vedd a levegő nagy részét a mellkasod helyett. Ha a kezed a hasadra teszed, érezheted, hogy emelkedik és süllyed. Lélegezz egyenletesen, így hamar megnyugszol. Használhatod, ha izgulsz vagy feszült vagy. Három-négy légzés alatt meg tudod nyugtatni magad.

A fent leírt gyakorlatok egyszerűek és hatékonyak. Alkalmazd őket bátran, mert nincsenek mellékhatásai. Segíti az önmagadra hangolódást, ha megfigyeled, milyen érzéseid vannak előtte, közben, utána.

error: A tartalom védett!!