Tanulást segítő módszerek

Tanulást segítő módszerek

Néhány praktikus eszköz a kineziológia kelléktárából gördülékenyebbé teheti tanulást, az iskolaévet, a tanulmányi eredményeket, hogy ezáltal is kiegyensúlyozottabb legyen a gyermeki lélek. A leírt gyakorlatok nagyon egyszerűen és gyorsan elvégezhetők, mégis nagyon hatékonyak. Érdemes a mindennapi rutin részévé tenni, hiszen valóban megkönnyítik az életet – nem csak a gyermekét, a szülőét is. A gyakorlatok alkalmazása pedig nincs korhatárhoz kötve, alkalmazd bátran, ha már telik a hócipő.

Minden reggel indítója, a fogmosással egyenértékű gyakorlatok

Víz

Testünk 65 %-a víz. A víz segíti a méregtelenítést és szállítja az információt a testben. A tanuláshoz, a nyugodt lelki állapothoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (25 kilogrammonként 1 liter javasolt).

Cook csomó vagy más néven Tengerész csomó

Tanulást segítő módszerek - Cook csomó

1. Nyújtsd ki a lábaidat és keresztezd őket a bokánál. Tégy ugyanígy a kezekkel is, az a kéz legyen felül, amelyik láb. A tenyerek nézzenek egymás felé, hajlítsd be a könyököket és az összekulcsolt kezeket gördítsd felfelé, befelé a mellkason. Vegyél egy mély levegőt, miközben a nyelv a szájpadláson van. Kilégzésnél pedig ereszd le a nyelvedet és a szádon fújd ki a levegőt. Lélegezz így be és ki 6-8-szor egymás után.
2. Érintsd össze ujjaid hegyét miközben a lábaid párhuzamosan, kis terpeszben vannak. Lélegezz 6-8-szor lassan, mélyen.

Ülő változat: Bal lábat a jobb térdre teszed, jobb kézzel megfogod a bal bokát, bal kézzel a talpat. Az előző módon 6-8-szor lélegezz. Utána cseréld meg a lábaidat. Végül engedd le mindkét lábat a padlóra és az ujjaid hegyét érintsd össze magad előtt 6-8 levegővételig.

Segít, amikor nyugtalanság tölt el vagy lazítani szeretnél. Elalvás előtt is hasznos, nyugodtabb lesz a pihenés.

Keresztprogamozás

Kéz és láb lendítése
12x ellentétes kéz és láb
12x azonos kéz és láb
12x ellentétes kéz és láb.

Fontos: mindig keresztbe lendítéssel fejezd be!

Közben vagy egy X-et nézz szem magasságban, vagy keresztbe lendítésnél a szemed balra felfelé nézzen, azonos oldali lendítésnél pedig jobbra le.

Alkalmazhatod, ha feszült vagy izgatott vagy, vizsgára, versenyre készülsz. Tanulás előtt és közben segít, hogy könnyebben megjegyezd, amit tanulsz. Felfrissít, ha kimerült vagy. Összeszedetté teszi a mozgást, sport előtt is elvégezheted.

Otthoni tanulás

Még sok a házi, de már fáradt a gyermek? Van még miből felkészülni a következő napra?

Agygombok

Tanulást segítő módszerek - AgygombokAz agy beindítása tanulás előtt. Segít világosabban gondolkodni, amit olvasol, könnyebben megérteni, energiával feltöltekezni, a betűket és számokat nem eltéveszteni, olvasás közben a sorokat követni, olvasás közben összpontosítani A kulcscsont alatt, a szegycsonttól balra és jobbra található két bemélyedés, az egyik mélyedésbe helyezd a bal kezed hüvelykujját, a másikba pedig a mutató- és középsőujját és a két pontot masszírozd. A jobb kezed tartsd a köldöködön. Három mély levegővétel után cseréld meg a kezeidet és ismételd meg a gyakorlatot. Közben fektetett nyolcasokat lehet rajzolni szemmel a levegőbe, vagy körözhetsz a szemeiddel – a fal és mennyezet találkozásának vonalát követve.

 

Bagoly

Tanulást segítő módszerek - BagolyFogd meg a bal kezeddel a jobb vállizmodat és nyomd össze. Vegyél nagy levegőt, miközben a fejed, amennyire csak lehet, fordítsd balra, nézz át a vállad fölött. Fordítás közben fújd ki a levegőt nyitott szájjal. Belégzésnél a fejed középre viszed, kilégzésnél lassan jobbra fordítod, átnézel a vállad fölött. Belégzésnél újra középre hozod a fejed, kilégzésnél előre hajtod. Majd a jobb kezeddel fogod a bal vállizmod és megismétled az előzőeket. Mindkét oldalra háromszor ismétled a gyakorlatot. Segít a tarkó-, nyak- és állkapocsizomzatát ellazítani, a látóteret szélesíteni, rövid és hosszú távú memóriád aktiválni, a gondolkodását serkenteni, látást, hallást és mozgást egységesíteni, pl. a sportban, a fej és a test között az információáramlást javítani, a tanultakat jobban bevésni, könnyebben olvasni, szabadon beszélni. A váll- és nyaklazító hatás miatt javul az agy vérellátása és ennek eredményeként a figyelem is.

 

Vádlipumpa

Két kezeddel támaszkodj meg valamin, például a falon. Egyik lábad elől, behajlítva, másik lábad hátul, a sarkad finoman nyomon a földhöz, miköben előredőlsz és kifújod a levegőt. Emeld fel a sarkad és vegyél mély levegőt. Ismételd meg háromszor az egyik, majd a másik irányba. A fejed végig egyenesen tartsd. Végezheted úgy is, hogy kezeiddel a csípődet rögzíted. Meghozza a kedved a tanuláshoz! Segít arra összpontosítani, amit csinálsz.

Végtelen jel

Tanulást segítő módszerek - Végtelen jelA végtelen jelet rajzolhatjuk többféle módon:

  • papírra, táblára sokszor kicsiben, nagyban, egyet többször átrajzolva, egyik kézzel, másik kézzel, két kézzel
  • levegőbe egyik kézzel, másik kézzel, két kézzel, ezt ismételve hétszer. Ilyenkor a középpont az orroddal egy vonalban legyen. A szemeddel mindvégig kövesd a kezedet.

Fontos a végtelen jel rajzolásának az iránya, mindig középről indítjuk, balra felfelé.

Segít odafigyelni, összpontosítani, nyitottabbá tesz, segít a két agyféltekét egyszerre használni. Jól jön, ha felcserélted némely betűket (pl. a „b” és „d” betűt). Hatására jobban látsz, könnyebben tudsz olvasni, amit elolvasol, megérted és ellazulsz tanulás közben.

Feszültségoldás és probléma megoldás

Homlok és tarkó tartása

Tanulást segítő módszerek - Homlok és tarkó takarásaEgyik kezedet a homlokodon, másikat a tarkón tartod. Segít gyorsan megnyugodni, amikor izgatott, ideges vagy, ha félsz a dolgozat előtt vagy nehezen alszol el, ha a válasz a „nyelveden van”, de képtelen vagy kimondani, de akkor is ha félsz vagy szomorú vagy. Ilyenkor gondolj arra, hogy gyorsan, könnyen és tökéletesen megoldod a feladatot, magabiztosan felelsz, és mindent tudsz, minden eszedbe jut.

 

 

 

 

Lufi

Tanulást segítő módszerek - LufiFújd bele egy lufiba, tedd dobozba, vagy távolítsd el magadból bármely más módon azt, ami zavar (rossz érzés, fájdalom, feszültség). Alaposan fújj ki mindent, majd a lufit vagy dobozt küldd fel az égbe, hogy átalakulhasson szeretetté. Utána pedig képzeld el, mi segítene neked abban a helyzetben, amiben rosszul érezted magad és éld át helyette úgy a képzeletedben, ahogy az számodra megnyugtató. Képzeld el olyan szépre és olyan részletesen, ahogyan csak tudod.

error: A tartalom védett!!