BlogÖnismeretKinek tartozol elszámolással?

Kinek tartozol elszámolással?

Kinek tartozol elszámolással?

Valamit mondanom kell neki! Majd azt mondom, hogy… és jön a kamuzás.

Milyen kapcsolat az, ahol mondanod KELL valamit a másiknak, hogy hol voltál, mit csináltál? Milyen kapcsolat az, ahol nem mered felvállalni a valóságot és kitalálsz mindenfélét? Milyen kapcsolat az, amiben frusztrálva érzed magad?

Természetes, ha a munkahelyeden elszámolással tartozol a munkaidőddel, a feladataiddal kapcsolatban a főnöködnek! De vajon arról is be kell számolnod, hogy miért voltál távol? Meg kell magyaráznod a kollégáidnak, hogy miért voltál orvosnál?

Természetes, ha a párkapcsolatban tudjátok egymásról, hogy mit csinál a másik. De elszámolással tartozunk erről vagy közösen működtetjük a kapcsolatunkat, amiben egyértelmű az őszinteség? Milyen mélységig kell belemásznunk a másik magánszférájába párkapcsolatban? Tudni kell azt is, hogy ki mit mondott a barátjának, anyukájának, miközben beszélgettek vagy azért lehet párkapcsolatban is magánélet?

Barátom az, akinek el kell számolnom a véleményemmel, a kapcsolataimmal, a tevékenységeimmel?

Időnként azt érzem, hogy óriási félreértések vannak bennünk ezzel kapcsolatban! Konkrétan, nem húzzuk meg a saját határainkat és csodálkozunk rajta, hogy egyesek ki-be közlekednek a magánéletünkben.  Vannak, akik visszaélnek a kapott információval, akár mások előtt is kiteregetnek, akár számunkra kényelmetlen dolgokat. Vagy bűntudatod keltve használják fel, amit tudnak rólunk. Akár megsértenek minket, mert azt gondolják, hogy lehet azt is!

Amikor nem vagy biztos önmagadban, a határaidban, olyan helyzetekben is azt érezheted, hogy magyarázkodnod kell, amikor erről szó sincs! Sőt, kifejezetten ártalmas is lehet számodra, ha többet adsz ki magadból, mint ami feltétlenül szükséges! Okozhat szorongást is, ha úgy érzed, hogy be kell számolnod valakinek valamiről, pedig az kellemetlen számodra.

 

Időnként érezheted azt, hogy jobb, ha tudják, mi van veled, mert akkor könnyebben megértenek, elfogadnak. De ez nem biztos, hogy így van. Elképzelhető, hogy valaki akkor is visszaél a tőled kapott információval, ha tudja, milyen helyzetben vagy, mint ahogy az is, hogy attól nem lesz előzékenyebb, megértőbb veled valaki, mert pl. beteg vagy, vagy gyermeked van. Ettől még pl. nem akar helyetted dolgozni a munkában.

Ezek a játszmák igazából csak benned játszódnak le, hogy kinek és mit kell vagy illik. De a nem megfelelő információkezelés következményeit már a való életben kell viselned.

 

Fontos, hogy tudd, milyen közegben, miről kell és fontos beszélni és mi az, ami nem tartozik másra. Érzed ugye a különbséget, hogy nem arról van szó, hogy zárkózz be és ne beszélj a benned lévő dolgokról? A magánéleted rád és a családodra tartozik. A betegség az orvosodra is. A barátaid nem fognak tudni meggyógyítani, ott kezelésre van szükség, optimális eset, ha támogatnak a folyamatban. A munkahelyi problémákat érdemes nem hazavinni. Aki visszaélt már a tőled kapott információval, valószínű, hogy máskor is megteszi.

Elsődleges tehát, hogy definiálnunk kell téged! Meg kell határoznunk, ki vagy te valójában és hol vannak a határaid. Egészséges önbecsülés mentén pontosan tudod, hogy az egyes helyzetekben mi az, ami a másikra tartozik (pl. munkahelyen be kell számolnod valamiről) és mi az, ami nem és jogod van attól távol tartani őt (pl. magánéleti kérdések a munkahelyen).

Rengeteg energiát és fölösleges kellemetlen helyzetet spórolsz meg magadnak, ha ezeket rendezed magadban!

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!