BlogEgyébMéregtelen nyárutó

Méregtelen nyárutó

Méregtelen nyárutó

Méregtelen nyárutó

A méregtelenítésre legkedvezőbb időszakok az átmeneti évszakok, a tavasz és az ősz, amikor a szervezet nem túlterhelt a szélsőséges meleg vagy hideg miatt. A kínai öt elem tana szerint a nyár vége, ősz eleje a Föld elemhez tartozik. Most épp ezt az időszakot éljük. Biztosan megfigyelted már, hogy augusztus második felétől szívesebben mész ki a kertbe vagy sétálsz a parkban és olyan, mintha a föld ereje arra késztetne, hogy ülj le, érintsd meg.   A Föld elemhez sorolják a lép és gyomor szerveket, ezért ez az időszak kifejezetten értékes az erősítésükre.

Abban az esetben, ha valaki gyakran kerül stresszhelyzetbe, egészségtelenül táplálkozik, a betegség tüneteit észleli magán vagy rendszeresen gyógyszert fogyaszt, komolyan oda kell figyelnie a teste méregtelenítésére.

A méreganyagok felhalmozódása testi tüneteket okoz, mint például a pattanások, amik jelzik, hogy már a bőrön keresztül is próbál távozni a a testből. A testi tünetek változatosak lehetnek, ilyen például a székrekedés (szorongásra utal), a felfúvódás, keringési problémák, ekcéma stb. De komoly kedélyállapot-ingadozást is okoz  “mérgelődés”, fáradékonyság, ingerlékenység, alvási zavar stb. formájában.

Egy méregtelenítő kúra után nem fogsz “mérgelődni” 🙂 De fontos ez az időszak amiatt is, hogy megerősödött szervezettel lépjünk be a megfázós, vírusos, bacis késő őszbe, télbe.

A méregtelenítés irányulhat az egyes szervekre vagy az egész testre.

A legkézenfekvőbb és leghatékonyabb segítő a méregtelenítés folyamatában a VÍZ.

A víz szinte azonnal érezteti hatását, ha stresszbe kerülsz. A stressz egyik jele, hogy összeragad, kiszárad a száj, letapad a nyelv. Ha erre a jelzésre felfigyelsz, tudatosan néhány korty vízzel ki tudsz lépni a stresszhelyzetből! A víz tehát oldja a feszültséget, könnyebben meg tudsz nyugodni és tisztábbak lesznek a gondolataid, amivel meg tudod oldani az adott nehéz helyzetet is.

Az információt eljuttatja a test egyes részeibe, így a tanulás folyamatát is segíti.

A víz fogyasztásra fokozottan oda kell figyelni, nem csak a nyári nagy melegben. Itt is, mint minden más területen azonban fontos a mérték. A napi ajánlott mennyiség testsúlyunk figyelembe vételével 25 kg-onként 1 liter.  A túlzott fogyasztás megterheli a vesét.

Fontos, hogy víz alatt a szénsavmentes vagy csapvizet értjük! A palackozott szénsavmentes vizek tartósítószert tartalmaznak, ezért még mindig talán legkézenfekvőbb a csapvíz. Különböző, árkategóriában és minőségben változatos vízszűrő berendezések találhatók a kereskedelmi forgalomban, amelyek beszerelésével csökken a tartósítószer bevitel, a környezet szennyezés, a cipekedés – tehát többszörösen megtérülő beruházás.

Tudtad, hogy az ajurvédikus orvoslás méregtelenítő eszközei közé tartozik a hánytatás, hashajtás, beöntés, ínhalálás és a vér tisztítására a véreztetés? Na jó, most egy éles váltással átmentünk a legerőteljesebb verzióba. Az ajurvédikus módszerek kb. 5 ezer éves múltra tekintenek vissza, de az európai ember számára kicsit drasztikusnak tűnhetnek. Ezen módszereket szakember segítsége nélkül nem szabad igénybe venni! Az ilyen jellegű eljárások, ha szokássá válnak, nagyon komoly betegségekhez vezethetnek!

Általánosságában is elmondható, hogy a méregtelenítés jobb, ha szakember bevonásával kerül elvégzésre, mert segíthet megtalálni a legmegfelelőbb méregtelenítési módot és mennyiséget.

Nézzük meg a kicsit lágyabb megoldásokat.

  1. Teák, gyógynövények

A méregtelenítéshez sokféle gyógynövényes teakeverék érhető el a kereskedelmi forgalomban. Ezek egy része a teljes testre, egy része szervekre lett összeállítva. Az egyik legismertebb méregtelenítő gyógynövény a csalán. Megfelelő adagolására azonban figyelni kell, mert túlfogyasztása káros a vesékre, túl sok káliumot most ki a testből. Ha a gyógynövényes méregtelenítést választod, fitoterapeuta szakember segítségét érdemes igénybe venned, mert személyre szabott megoldást tud ajánlani.

2. Tehermentesítő napok

Tehermentesítő napokon a táplálkozásból kivonjuk a megterhelőbb élelmiszereket, mint pl. tejtermékek, zsírok, szénhidrát, cukor, szénsavas üdítők, koffein stb. A táplálkozás így főként zöldségre és gyümölcsre terjed ki, nyers vagy párolt formában.

3. Rostdús táplálkozás

A rostban gazdag tápanyag segít a salakanyag távozásában. Az egyik legkiválóbb és legsokoldalúbb tápanyag a lenmag. A lenmag gazdag Omega 3 és Omega 6 zsírsavakban is. Így egyrészt a salakanyag távozásában segít, kiváló például székrekedés esetén. Másrészt jótékony hatása van a keringésre, a vérnyomásra, az erek falára, a májra. Két kanál lenmag fogyasztása ajánlott naponta.

4. Léböjtök

A léböjtkúrák választása esetén semmilyen szilárd tápanyag nem jut a szervezetbe. Leginkább a zöldséglevek fogyasztása javasolt (bio vagy saját készítésű), gyümölcslevek, víz és zöld tea vagy még inkább gyógytea kiegészítéssel. A javasolt léböjt időtartam 3-5 nap.

5. Bőrön keresztüli méregtelenítés

A masszázs, a szauna, a ledörzsölés a bőrön keresztüli méregtelenítés szolgálja. A szauna bizonyos betegségek esetén ellenjavallt, ezért használatát érdemes egyeztetni a kezelő orvossal. A fürdők a kifejezetten kellemes méregtelenítési formák közé tartoznak. A méregtelenítő fürdőhöz alkalmazhatsz gyógynövényeket, holt tengeri sót, illóolajakat (itt fontos a tiszta, akár belső alkalmazásra is ajánlott olajak használata a bőrirritáció miatt – pl. Naturamia termékek). A gyógynövények és illóolajak alkalmazásával az ínhaláláson keresztül fokozódik a hatás.

6. Légzés

A kilégzéssel nem csak szén-dioxid áramlik ki a tüdőből, de méreganyagok is. Nézd meg például, hogy légzésnél mennyire feszül a hasad? Tedd a kezed a hasadra és 3-4 légzést végezz úgy, hogy először a hasad emelkedik, csak utána a mellkas. Figyeld meg, hogy érzed magad utána. Ezt hasi légzésnek nevezik és segít ellazítani a hasfalat és a teljes testet. A jógában számos légzéstípust alkalmaznak, amelyek erőteljes méregtelenítő hatással bírnak. Konstantin Buteyko módszertant dolgozott ki és a légzőgyakorlatokkal gyógyította az asztmát, COPD-t, allergiát, köhögést stb.

7. Mozgás

A mozgás elengedhetetlen a méregtelenítéshez. “A nyirokkeringés egyrészt kiegészíti a vénás keringést a szövetközötti folyadék elvezetésében, másrészt a nyirokerek útjába iktatott szűrők – a nyirokcsomók – és az egész nyirokrendszer részeként fontos alkotórészei a szervezet védekezőrendszerének.” (Forrás: www.wikipédia.hu) A nyirokáramlást az izmok működtetik. Ha nincs mozgás, nincs méregtelenítés.

Napi fél óra, a sétától megerőltetőbb mozgásformát javasolnak a szakértők. Mindenki a saját képességeihez, egészségi állapotához, szabadidejéhez, életkorához, kedvéhez mérten ki tudja alakítani, hogy milyen mozgást válasszon, de az egészséges életmód elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás.

8. Lelki méregtelenítés

A gondolataink, az elmúlt eseményeken való agyalás, a tartogatott rossz érzések, emlékek, minden érzelem, ami stresszel minket, kémiai folyamatot indít a testben és kezdetben hangulatingadozásokhoz, majd szervi problémákhoz vezet. A lelki méregtelenítés része az elengedés, feldolgozás, a megbocsátás. Amíg a gondolataink a rossz emlékek körül zakatolnak, rosszul fogjuk érezni magunkat. Testi szinten ez alvászavarokhoz, szorongáshoz, emésztési és érrendszeri problémákhoz vezet. Ha testi problémáink vannak, az rányomja a bélyegét a hangulatunkra, így automatikusan ködösebb lesz a gondolkodásunk is. A gondolatok, az érzések és a testünk érzetei tehát nem választathatók külön egymástól. Olyan ez, mint a szentháromság. Azért szeretem nagyon a kineziológia módszerét, mert mindhárom területet támogatja egyidőben. Lecsillapítja a gondolatokat, segít feldolgozni a rossz élményeket és az agyra, az idegrendszerre, a szervekre, a teljes testre ható gyakorlatokat alkalmaz.

A méregtelenítésre különböző terméket ajánlanak ezeken túl. Személyes véleményem, hogy a természetes anyagok választása a legelőnyösebb, hiszen a hozzáadott, kémiai anyagok továbbra is terhelik a szervezetet.

A méregtelenítésre számos lehetőség van tehát, személyre szabottan eldönthető, mi fér bele az életünkbe. Jótékony hatása pedig aligha kérdőjelezhető meg. Fontossága főként a prevencióban rejlik, hiszen a szervezet ellenálló képességét növeli. Alkalmazása nagy mértékben megmutatja, hogy az ember mennyire vállal felelősséget a saját egészségéért, jól létéért.

A természet áthangoló ereje kiváló, tölts sok időt a szabadban és töltekezz még a napsütésből!
A méregtelenítést követően fokozottan oda kell figyelni a vitaminpótlásra! Erről fog szólni a következő bejegyzés! 

Méregtelen, napsütéses nyárutót kívánok!

 
Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!