BlogÖnismeretAz önismeret fontossága

Az önismeret fontossága

Az önismeret fontossága

Az önbecsülés önmagad értékességének mélyebb érzete, amely megadja a magabiztosságot a mindennapjaidban. Ennek köszönhető, hogy

  • a nehézségeket viszonylag könnyedén tudod megoldani,
  • nem ragadsz bele hosszú ideig egy problémába,
  • ki tudsz állni magadért,
  • képes vagy meghúzni a határaidat,
  • másokat is értékesnek tartasz,
  • megvan a saját, megalapozott véleményed, értékrended, amihez tartod magad és
  • nyitott vagy az új dolgok befogadására.

 

Előfordulhat azonban, hogy olyan valamivel azonosítod magad, ami egy rég megélt traumához köthető, mélyen eltárolt sérelemből vagy más rossz érzésből alakult ki és korlátozza a valódi Éned megélését. 

 

Nézzünk meg két esetet.

Az egyik történet egy férfiról szól, akit csúnyán megaláztak kamaszkorában egy lánnyal kapcsolatban. Abban az időszakban egyébként is formálódik a személyiség, egyébként sem magas önbecsülését a sztori után zéróra kalibrálta. A történet mélyen beépült, felnőttkorában számos területen kihat az életére. Önmaga értékességét még mindig nem éli, pedig komoly karriert futott be. Nem szán időt magára, a céljai megvalósítására, a feltölődésre, a mozgásra, a számára fontos dolgokra. Vannak jobb időszakai, amikor az önbizalma magasabb (ami nem azonos az önbecsüléssel), többet foglalkozik magával és a pénzügyei is rendezettebbek. Amikor növekszik a feszültség, felborul az önbizalom és azonnal rántja magával az anyagi színvonalát is. A lányokkal való kapcsolathoz pedig hozzákapcsolódott a megszégyenítés érzése, nagyon nehezen tudja beleengedni magát egy párkapcsolatba.

A közös munkát követően a belső feszültség csökkent, az önmagára szánt idő növekedett, ezáltal értékesebbnek érezte magát. Értékesebbnek találta ezért az életében lévő dolgokat is, a pénzt, az ügyfeleit és megnyílt a párkapcsolatra.

Egy hölgy esetében pedig, ugyanígy kamaszkorban nem sikerült párkapcsolat a “nem vagyok szerethető” érzést mélyítette el, amely bizonytalanná teszi a jelenben is. Mivel folyamatosan azt éli meg, hogy nem szerethető, nem is mer kiállni önmagáért vagy épp a nyilvánosság elé, ha előadást kellene tartania. A probléma az, hogy a korlátozottság megélése már a mozgásában is elkezdte korlátozni.

Az idő előrehaladtával ugyanis az érzelmi elakadások a testben is megmutatkoznak és fizikális problémákhoz, betegségekhez vezethetnek. 

Mindezek feltárását és feloldását követően már elképzelhetőnek tartotta azt, hogy kiálljon a nyilvánosság elé vagy akár saját magáért és érvényesítse az igényeit. Az ebből adódó eremények még tovább növelik az értékesség érzését. Azt is megengedi magának, hogy hibázzon, hiszen emberből van, majd kijavítja.

 

Fontos tehát, hogy felismerd, milyen mozgató rugók vannak a mélyben, amelyek kihatnak az életedre és esetleg úgy rángatnak magukkal, mint a fabábut. Te pedig sodródsz. Tudom, az önismeret és személyiségfejlesztés témakör ma már nagyon sokféle színezetet (és szájízt) kapott. Hidd el, ezzel mi is küzdünk, akik próbálnak minőségi szolgáltatást nyújtani ezen a téren. Ugyanakkor a jelen kor kutatási eredményei már alaposan alátámasztják azt, hogy a viselkedésünk van hatással a személyes valóságunkra és a betegségek kialakulására, érdemes tehát erre a területre komoly figyelmet fordítani és megkeresni a megfelelő módszert.

A mélyben futó programok feltárása, oldása, átformálása a valódi Éned megélésében segít. Lehetsz életed irányítója! Mehet minden könnyebben, megélheted az érzelmi és anyagi bőséget, hirtelen csak úgy elindulhat minden, ami eddig akadályokkal tűzdelt volt. A szenvedés, szegénység, bűntudat, félelem, nem kell, hogy az életed részét képezzék! Lehetsz a napos oldalon!

Ha megérett Benned a döntés, hogy elindulsz a felszabadult éned felé, személyes vagy online formában is tudlak ezen az úton kísérni. Nézd meg lentebb a változatokat, amelyek nem csak új információt adnak, hanem segítenek a gyakorlatba ültetni azokat! Várlak szeretettel!

Legyen szép a napod!

 

Mészáros-Papp Katalin

 

 

Tevékenységek - Kineziológia

 

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!