BlogÖnismeretAhogy bent, úgy kint?

Ahogy bent, úgy kint?

Ahogy bent, úgy kint?

Az előző bejegyzésben arról olvashattál, hogy az önbecsülés nem azonos az önbizalommal.

Az önbizalom  külsőbb, míg az önbecsülés egy mélyebb réteg. Lehet szép házad, nagy autód, sok pénzed, ha nincs rendben az önbecsülésed, sosem lesz elég, csak időlegesen ad megnyugvást a külsőség. Nem élvezed, amid van, vagy aggódsz, hogy elveszítheted.

Hogyan hat rád és hogyan észlelheted, hogy a belsőbb réteg építendő?

Figyeld meg magad néhány élethelyzetben!

Mennyire vagy képes könnyedén kapcsolódni másokhoz? Társaságban oda tudsz figyelni mások mondandójára? Meg tudod figyelni a saját érzéseidet és gondolataidat és azok alapján, mások véleményének ismerete nélkül kifejezni? Valóban azt mondod, amit gondolsz, érzel?

Felismered a tested jelzéseit? Ha befeszül az izmod, gyomrod, izzad a tenyered, tudod, mit jelez? Tudod kommunikálni az érzelmeid?

Hogy érzed magad, ha egyedül vagy? Feltöltődésre használod, vagy pl. aggódsz, szorongsz amiatt, hogy a párod hol van, kivel van? Bűntudatod van, amiért nem “csinálsz valamit”?

Hogy állsz a határokkal? Ki tudod fejezni (megfelelően, nem bántón, agresszívan), ha sértik a határaidat? Te tiszteletben tartod másokét?

Mennyire vagy terhelhető?

Ha a fenti kérdésekben úgy érzed, van olyan terület, ami nehezebben megy, olvasd el a következő bejegyzést is, ahol tovább megyünk a témában!

 

 

Mészáros-Papp Katalin

 

 

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!