BlogÖnismeretAkadályok a céljaid útjában

Akadályok a céljaid útjában

Akadályok a céljaid útjában

Talán előfordult már veled, hogy elterveztél valamit, kitűztél célokat és nem sikerült megvalósítani. Megtetted ami tőled telhető és mégsem…

Vagy halogattad a megvalósítását, magad sem érted, miért.

Vagy már ott akadályokba ütközöl, hogy célokat tűzz ki, mert nem is tudod, mit szeretnél vagy mit engedhetnél meg magadnak?

TUDTAD?

A céljaink elérésének és a jobb életminőség megélésének olyan akadályoztató tényezői vannak, amelyek már azelőtt beépültek a személyiségünkbe, mielőtt még igazán hatással lehettünk volna az életünk eseményeire. Alapvetően három területről szoktam megközelíteni az akadályokat. A saját megélt traumáink alapján kialakított hitrendszerünk, a szülői minták vagy akár már a generációkon át öröklődő mechanizmusok is tudnak korlátozni minket.

HOGYAN HATNAK KI AZ ÉLETEDRE?
1. Hitrendszeri blokkokat hoznak létre

Ez egyfajta mentális akadály, amely megakadályozza, hogy teljes egészésben átlássuk a problémát és az abból kivezető utat. Csak annyit érzel, hogy beragadtál, nem tudod kimozdítani magad, hiába nézed jobbról-balról a helyzetet. A hitrendszeri blokkok feloldására olyan technikák állnak rendelkezésre, amelyekhez nem szükséges a blokkot kiváltó traumát újra átélni. Az általam használt eszközök ezt biztosítják, nem a saját megoldó képeimet vetítem rád, hanem  a te személyedre szabottan találjuk meg a gyökereket, annak megfelelően, amit elbírsz.

2. Bekorlátozzák a lehetőségeidet

Gyakran a generációs témáknál találhatók meg azok a blokkok, amelyek időről-időre megakadályozzák az utódok kiteljesedését, hogy többet, jobbat engedjenek meg maguknak. Pl. szegényes énképet alakítanak ki és korlátozzák a bőség, gazdagság megélését, de hatással vannak arra is, hogy mennyire tudsz megbízni másokban, vagy hogyan látod a párkapcsolatot.

3. Kifogások gyártására késztetnek

Az ilyen jellegű akadályoztató gondolatok nagyon mélyről jönnek és megpróbálnak lebeszélni arról, hogy eltérj a megszokottól. Azt hiszed, ez a te gondolatod, de valójában mélyebben húzódó mechanizmusok táplálják benned. Abban akadályoztat meg, amit el szeretnél érni, pl. legyen időd magadra, bőségben élj, tudatosabb légy stb.

Nincs időm

A mókuskerék, amivel pillanatnyilag azonosítod magad, annyira lefoglal, hogy nem látod, hová szuszakolhatnál még be plusz időt, amelyet önmagadra és a céljaid, vágyaid elérésére fordíthatnál.

Ha nem hagysz időt arra, hogy rendszeresen foglalkozz a testi és mentális feltöltődéseddel, méregtelenítéssel, illetve időnként megállj, pihenj és örömteli, a mókuskeréktől eltérő tevékenységeket végezz, egy idő után kimerülsz, vagy akár kiégést tapasztalhatsz. Enyhébb megfázások, majd egyre gyakoribb, akár egyre erősebb testi tünetek hívják fel a figyelmet arra, hogy ideje változtatni. A tested kiköveteli magának az időt, jobb inkább előre, nem kell azt betegség formájában megadni magunknak.

Nincs pénzem

Valóban vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember beragad pénzügyileg. Van olyan is, amikor az csak kifogás. Egy átcsoportosítással, racionalizálással, részletfizetéssel sok minden megoldható. Olyan sok dologra költünk fölöslegesen, ami csak ideig-óráig ad többlet örömöt.

Az egyik vendégem nagyon tologatta, hogy egy erősödő érzelmi problémáját rendbe tegye. Kiharcolta a fizetésemelést a munkahelyén, majd néhány napon belül összetörte a kocsiját, ami elvitte az összes plusz pénzt, amit kapott. Kicsit olyan ez, mintha a sors feltenné a kérdést, hogy minek neked több pénz, ha nem költöd magadra?

Nem hiszek az ilyesmiben

A nem tudás gyakran okozója a beragadásnak. Nem tudod, hogy mi mindent érhetsz el azon túl, amivel most azonosítod magad, vagy nem ismered a módját, hogyan lépj túl ezen. Attól, hogy  nem hiszel benne, a folyamatok még éppúgy zajlanak benned is. Erről a témáról már korábban írtam bővebben, a bejegyzést ide kattintva találod: NEM HISZEK AZ ILYESMIBEN

Nekem senki se mondja meg…

Sajnos a korlátozó tényezők gyökere gyakran oly mélységben húzódik, hogy nem látsz rá a folyamataidra. Ha rálátnál, meg tudnád oldani egyedül, nem lenne a nehézséged. Így időnként jót tesz, ha segítséget kérsz azok feltárásához. Ez nem gyengeség, nem ostobaság, hanem tudatosság! A valódi segítő nem kiveszi a kezedből az irányítást, hanem ahhoz segít hozzá, hogy meg tudd csinálni egyedül. Valódi irányítás legyen a kezedben, nem csak az, amit annak vélsz! A közös munkához ugyanakkor szükség lesz arra, hogy ezen a folyamaton engedd átvezetni magad! 

Sorolhatnánk a korlátozó tényezőket. Pusztán az a segítségedre lehet, ha felismered őket és döntést hozol, hogy túllépsz rajtuk. Ha ez a döntés megvan, már számos formában tudlak a célodhoz vezetni.

A következő alkalommal azt nézzük meg, hol tartasz most.

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!