BlogÖnismeretA varázskötény – A jó asszony köténye mindent eltakar

A varázskötény – A jó asszony köténye mindent eltakar

kineziológus, generáció

A varázskötény – A jó asszony köténye mindent eltakar

Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy a jó asszony köténye mindent eltakar.

Kedves hölgy vendégem első alkalommal próbálta ki azt az érzelmi stresszoldó technikát, amire azt gondolom, hihetetlen hatékony eszköz, óriási erővel bír. Amikor feltette a kezét homlok/tarkó tartásba, azonnal beugrott neki egy kép abból a korból, ahol a problémáján elkezdtünk dolgozni. Nagyon megdöbbent, hiszen több, mint 50 éve nem is jutott eszébe ez a történet. Mégis hatással van a jelenre?

Eszébe jutott a nagymamája mondása is, amire szintén nem emékezett már – a jó asszony köténye mindent eltakar. Ez volt a válasza a nagymamának arra, hogy miért nem mesélt nekik korábban arról, mi bántja őt, miért szomorú. A nagymama a kötény alá rejtette el a fájdalmát, mint ahogy tették még oly sokan az évszázadok során, és teszik még ma is, hiszen nem sok eszköztárat kaptunk ahhoz, hogyan kezeljük az érzelmeinket.

Az elfojtott érzelmek számos problémát okozhatnak, akár a felhalmozott feszültség kirobbanhat egy apróság miatt is, azt érezhetjük akár mi, akár a körülöttünk lévők, hogy túlreagáljuk a helyzetet.
Másrészt belül is végezhet rombolást a felhalmozás, különböző fizikális tünetek formájában.
Ebben az esetben az is kiderült, hogy a hasonló mechanizmus tovább is öröklődött, tehát nemcsak a nagymamára, de még az unokára is hatással volt. 

Az érzelmi stresszoldás közben a mindent elfedő nagy kötényt ezért varázsköténnyé alakítottuk. Már nem csak elfedte a problémákat (vészesen halmozva azokat). A varázskötény alatt el is tűnnek, feloldódnak a problémák. Mélységes megkönnyebbülés lett úrrá a felnőtt unokán, miközben a nagymama eltakart szomorúságát elengedte. Úgy érezte, ő maga is felszabadult a teher alól. Ezt követően még a saját rossz érzéseit is feldolgoztuk, amitől még nagyobb volt a megkönnyebbülés, így máris látta a kiutat a nehézségéből. Eltűnt a mellkasáról az a nyomás is, amitől időnként úgy érezte, nem kap levegőt és azt is meglátta, hogy időnként nem tudja elengedni a rossz érzéseit.

Így hatnak ránk a generációs minták, vagy ahogy ismertté vált, az örökölt sorsok. Sok esetben nem is tudjuk, miért viselkedünk az adott módon, vagy hogyan kerültünk egy bizonyos (akár a felmenőinkhez hasonló) helyzetbe. Életünk forgatókönyvét gyakran olyan események határozzák meg, amelyek korban nagyon messzire nyúlnak vissza, generációkon átívelnek, vagy pici gyermekkorunkra tehetők. Felnőttként mit tehetsz ezzel? Foglalkozol vele, feltárod, feldolgozod, tulajdonképpen felvállalod a felelősséget, hogy teszel a saját és egyidejűleg a családod, környezeted jól-létéért is.

 

Ha úgy tudod, a te családodban is vannak “elkendőzött”, feldolgozatlan traumák, vagy csak úgy érzed, valamilyen akadállyal küzdesz, de nem találod az okát, érdemes beletúrni a “családi albumba”, hogy te is a felszabadult, valódi Éned élhesd, korlátozó minták nélkül!

 

Mészáros-Papp Katalin

 

Kineziológia Vác

Kineziológia Vác

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!