BlogÉletmódHúsvéti karantén

Húsvéti karantén

Húsvéti karantén

Húsvéti karantén

Ismeretlen helyzetbe kerültünk a COVID-19 vírusnak köszönhetően. Kijárási korlátozás, maszkos emberek, otthon tanulás, világszintű vészhelyzet. Különösen nehéz lehet a Húsvéti időszakban megélni mindezt, hiszen a hagyományoktól és a korábbi szokásainktól eltérően kell ünnepelnünk. Nincs családi látogatás, templomba járás, nincs locsolkodás, vendégség, kirándulás, utazás stb. Sokan távol élnek tágabb családjuktól, vannak, akik egyedül.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt az időszakot – a lehetőségekhez mérten – jól éljük meg?

A fő szabály: ne azon keseregj, ami nincs! A figyelmed arra fordítsd, annak örülj, ami van! Elsődlegesen annak, ha egészséges vagy és a szeretteid is azok! Utána nézd a többi pozitívumot: van mit enned, ki tudod fizetni a számláidat, otthonról tudod végezni a munkádat, ha egyedül élsz és van kit felhívnod, ha megnézhetsz egy jó filmet, elolvashatsz egy könyvet, vagy annak, hogy milyen szép tavasz van.

Bármi ami a te személyes életedben eddig természetes volt, most értékeld fel!

Ilyen helyzetben mások okozhatnak örömöt, mint amit eddig megszoktál. Sokat segít a nehézség megélésében, ha nem azon kesergünk, amit nem tudunk megtenni (pl. nem mehetünk moziba) vagy amire nincs ráhatásunk (pl. a kijárási korlátozás). Az alábbi néhány tipp segíthet az ünnepek és általában a korlátok közé szorított mindennapok jobb megélésében.

  1. Engedd el az ellenállást

Ez most egy olyan élethelyzet, amivel szembeszállni fölösleges. Hergelheted és bosszanthatod magad a történéseken, de ezzel magadat és a környezetedet is megmérgezed. Félelmet és indulatot kelthetsz egy egyébként is kiélezett helyzetben! Megértem, hogy nem tetszik! De a szembenállással nem mész semmire. Fogadd el ezt a nehézséget és a figyelmedet arra irányítsd, amit te meg tudsz tenni a saját és környezeted jóléte érdekében.

Minél kisebb bennünk az ellenállás, annál könnyebben siklunk át az akadályokon.

2. A jelen problémáinak megoldására figyelj

Az egy dolog, hogyan éltél eddig. Most lehet, hogy máshogy kell. Az eddigi életedhez való ragaszkodás és a változás miatti bosszankodás rengeteg energiát emészt fel, amit az új helyzethez való alkalmazkodásra is fordíthatsz. A pozitív életszemlélet nem azt jelenti, hogy nem látod reálisan a dolgokat, hazudsz magadnak vagy bagatellizálod a helyzetet! Azt jelenti, hogy kihozod belőle a legjobbat. Nem engeded, hogy a félelem, harag, egyéb rossz érzések lehúzzanak, hanem megkeresed benne azt, ami a jó érzéseidet növeli.

Légy rugalmas a gondolataidban, alkalmazkodj a hosszasnak tűnő, de átmeneti időszak lehetőségeihez.

Ha krumpli van otthon és tészta nincs, akkor készíts krumplit köretként. Ha napközben sokan sétálnak az általad elérhető területen, menj ki korán reggel, vagy késő délután.

3. Hiteles hírforrást keress

Ha meg akarod őrizni nyugalmadat, de naprakész is szeretnél lenni, válassz egy hiteles információs csatornát, ahonnan időnként beszerzed a tudnivalókat. Az egész napos böngészés a témában ellentétes és hiteltelen hírforrásokhoz is elvezet, ami bizonytalanságot szül. A véleménnyilvánításokból, hozzászólásokból áradó feszültséget is jobb elkerülni.

4. Végezz el olyan dolgokat, amikre már rég nem volt időd

Selejtezd le a kinőtt ruhákat, tégy rendet az iratokban, fényképekben. Hívd fel, írj neki, ha már rég nem tudtatok kommunikálni. Foglald el magad most más teendőkkel ahelyett, hogy azon aggódnál, amit most nem csinálhatsz. Hallgasd a madárcsicsergést, élvezd a napsütést, hogy nem kell rohanni.

5. Válassz olyan tevékenységet, amitől jól érzed magad

Olvasd el azt a könyvet, hallgasd meg azt a zenét, főzd meg azt az ételt, amit már rég szeretnél. Előszedheted a kedvenc filmedet, vagy találhatsz újat, ami nagy hatással van rád. Jó pár film készült vírusokról, amik happy enddel végződnek (pl. a Fertőzés). Ez most sok megértést és reményt adhat. Pihenj bűntudat nélkül! Tornázz, jógázz otthon. Alkoss, légy kreatív. Lehetőség szerint ne a monitor előtt töltsd a napjaidat.

6. Menj ki rövid időre

A rövid séta, mozgás a kijárási korlátozás alatt megengedett egyedül, vagy azokkal, akikkel együtt élünk. A kicsinek is örülj! Egy séta a háztömb körül most a változatosságot jelenti. Persze, figyelve arra, hogy másokat kikerüljünk, tartsuk a távolságot. Ha eddig keveset mozogtál, most elkezdheted. Fuss egy kört, vagy tekerj egyet otthonod közelében.

7. Elemezd az életedet, a szemléletmódodat

A betegségek, nehézségek az életünkben valamilyen üzenetet hordoznak számunkra arról, hogy érdemes változtatni valamin, ami ide vezetett. Egy világméretű járvány esetében fokozottan igaz ez. Változtatnunk kell. Mi az, amit te megváltoztatnál az eddigi életedben, amiről úgy érzed, hogy nem szolgál téged vagy az emberiséget?

8. Gondold át az étkezést és főzést

Előre meghatározott menüvel racionalizálhatod a bevásárlást és elkerülheted a boltba rohangálást és fölösleges felhalmozást. Nem érdemes 1 évre elengednő készletet megvenni, mert egyrészt megromlik és kidobhatod. Másrészt gondolj másokra is!

9. Figyelj oda magadra

Ha érzed, hogy harag, félelem vagy egyéb rossz érzések kezdenek eluralkodni rajtad, végezz stresszoldó gyakorlatokat.

  • A légzés figyelése már önmagában segít visszatérni a középpontodba, megnyugodni.
  • A homlok és tarkó egyidejű tartása szintén jótékony hatású, pillanatok alatt megnyugtat.
  • Rajzolj végtelen jeleket a levegőbe a kezeddel, miközben a kezedet követi a szemed (egyik kézzel, másik kézzel és két kézzel is). Az orrod magasságában van a végtelen jel középpontja és mindig felfelé indítsd a rajzolást!
  • Állj ki a napra, dörzsöld meg a homlokod közepét és 1-2 percig engedd, hogy a nap ezt a területet töltse.
  • Végezz relaxációs gyakorlatokat vagy meditálj.
  • Alkalmazhatsz pozitív megerősítéseket, gondolatokat, imákat. Meggyújthatsz egy gyertyát, amit gondolatban a világ gyógyulásáért ajánlhatsz.

10. Előtörhet feszültség

Ha úgy érzed, a feszültség mértéke kezelhetetlen, kérj segítséget. Online konzultációra nálam is van lehetőséged, amivel túl tudunk lendíteni a nehézségen. A magány éppúgy lehet megterhelő, mint ahogy előjöhetnek párkapcsolati nézeteltérések, vagy halmozódhat a feszültség a gyerekek otthon léte, otthon tanulása, unatkozása mellett! Ez a nagyon más élethelyzet kihozhat belőled nagyon erős érzelmeket! Ismerd fel és dolgozz velük, akár szakmai segítséggel, hogy elkerüld a rombolást a környezetedben.

A húsvéti tojás a termékenység és az élet újjászületésének a jelképe az egész világon már ősidők óta. Ezzel a jelképpel kívánok felismerésekben és újjászületésben gazdag,  Áldott Húsvétot. 

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!