BlogÖnismeretAkiknek nem könnyű az Anyák napja

Akiknek nem könnyű az Anyák napja

Akiknek nem könnyű az Anyák napja

Az anyukánkkal való kapcsolatunk a legszorosabb kapcsolatunk – elméletben. Van, aki már fizikálisan sem tudja köszönteni az édesanyját Anyák napján, és van olyan is, aki az érzelmi távolságot nem tudja leküzdeni. Mindkét esetben lehet nagyon fájdalmas ez az ünnep. Számos vendégemmel dolgozom az ún. anyasebeken, ezért  látom, miket okozhatnak azok  a gyermekek életében. Nem pusztán évente egyszeri kellemetlen napról lehet szó. Hatással lehet minden olyan területre, ami az anyasághoz, a nőiséghez köthető. Férfiak esetében a feleség/párválasztásra, nőknél az anyai mintára, a nőiség megélésére, a női szervek működésére, a várandósságra, mindkét esetben a belső értékek (önbizalom, önértékelés) megélésére, sorolhatnám.

Az egyik hölgy vendégemmel már a negyedik alkalommal dolgoztunk együtt, amikor a lelki meddőség hátterében feldolgozhattuk édesanyja halálát. Mélyre zárta az emiatti fájdalmát. Egy másik hölgy édesanyja még él, de nem hajlandó találkozni a lányával, aki gyakran él meg érzelmi mélypontokat, párkapcsolataiban pedig mindig megalázott,  megcsalt, degradált szerepbe kerül. Azon férfi vendégeimnél, ahol az anyai sebek nem rendeződtek, az érzelmi zárkózottság jellemző, ami rávetülhet szinte minden társas kapcsolatukra, főként a feleséggel való kapcsolatra, de találkoztam már komoly testi tünetekkel, amelyek érzelmi hátterében az anyával, szülőkkel való kapcsolat állt.

Az anyára vetülő sérelmekről kiderülhet az is, hogy az anya viselkedésének kiváltója valaki más volt (apa, nagyszülők, egyéb), így az anyuka megértésével formálódik át a kapcsolat is.

Ugyanakkor sok esetben történik meg az, hogy valaki elkezdi feldolgozni a nehézségeit és rájön, hogy csak néhány sérelme van a szüleivel kapcsolatban, azt nagyítja fel és ismételgeti sokszor magában.

Talán mégis azonknak a legnehezebb ez a nap, akik már nem tudják felvenni a kapcsolatot az anyukájukkal. Az érzelmeik kíméletes feldolgozása segíthet abban, hogy a jövőben ez a nap egy szép tavaszi nap lehessen. Nem kell, hogy beárnyékolja a rossz érzés a saját anyaságuk ünnepét, vagy épp apukaként a gyermekei édesanyjának ünneplését.

Anyák napján ezért évek óta lehetőség van arra, hogy ingyenesen írásban segítséget kérjenek azok, akiknek ez a nap nem az ünneplést jelenti. 

 

Az alábbiakban két gyakorlatot ajánlok számodra, amelyek néhány perc alatt segítenek érzelmeid kiegyensúlyozásában.

  1. Cook-csomó

    Tanulást segítő módszerek - Cook csomó

    A Cook csomó az egyik leghatékonyabb stresszoldó, feszültségoldó módszer, ami nemcsak oldja a feszültséget, de energiával is feltölt.
    A gyakorlat leírása:

    1. Nyújtsd ki a lábaidat és keresztezd őket a bokánál. Tégy ugyanígy a kezekkel is, az a kéz legyen felül, amelyik láb. A tenyerek nézzenek egymás felé, hajlítsd be a könyököket és az összekulcsolt kezeket gördítsd felfelé, befelé a mellkason. Vegyél egy mély levegőt, miközben a nyelv a szájpadláson van. Kilégzésnél pedig ereszd le a nyelvedet és a szádon fújd ki a levegőt. Lélegezz így be és ki 6-8-szor egymás után.
    2. Érintsd össze ujjaid hegyét miközben a lábaid párhuzamosan, kis terpeszben vannak. Lélegezz 6-8-szor lassan, mélyen.
    Ebben a formában a gyakorlat akár ágyban fekve is végezhető.
    Ülő változat: Bal lábat a jobb térdre teszed, jobb kézzel megfogod a bal bokát, bal kézzel a talpat. Az előző módon 6-8-szor lélegezz. Utána cseréld meg a lábaidat. Végül engedd le mindkét lábat a padlóra és az ujjaid hegyét érintsd össze magad előtt 6-8 levegővételig.
    Segít, amikor nyugtalanság tölt el vagy lazítani szeretnél. Elalvás előtt is hasznos, nyugodtabb lesz a pihenés.

     

    2. Végtelen jel rajzolás

A végtelen jelet rajzolhatjuk többféle módon:

  • papírra, táblára sokszor kicsiben, nagyban, egyet többször átrajzolva, egyik kézzel, másik kézzel, két kézzel
  • levegőbe egyik kézzel, másik kézzel, két kézzel, ezt ismételve hétszer. Ilyenkor a középpont az orroddal egy vonalban legyen. A szemeddel mindvégig kövesd a kezedet.

    Fontos a végtelen jel rajzolásának az iránya, mindig középről indítjuk, balra felfelé.

    Segít odafigyelni, összpontosítani, nyitottabbá tesz, segít a két agyféltekét egyszerre használni. Jól jön, ha felcserélted némely betűket (pl. a „b” és „d” betűt). Hatására jobban látsz, könnyebben tudsz olvasni, amit elolvasol, megérted és ellazulsz tanulás közben. Az agyféltekék integrációjával segíti az érzelmek kiegyensúlyozását.

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!