BlogÉletmódFáradtság, Covid-19 hatás, a pihenés fontossága

Fáradtság, Covid-19 hatás, a pihenés fontossága

Fáradtság, Covid-19 hatás, a pihenés fontossága

Fáradtság, Covid-19 hatás, a pihenés fontossága

Az elmúlt napokban ismét megnövekedett a hozzám forduló gyermekek száma. Több oka is van ennek. Egyrészt elfáradtak már így az őszi szünet kezdetére. Mondhatnánk azt, hogy nekünk nem is volt őszi szünetünk, amikor mi voltunk gyermekek. Ugyanakkor most egész más a gyermekek leterheltsége. Sokkal több az óraszámuk, az iskolában töltött idő, nagyobb a követelmény feléjük, jelentősen több a különóra, a külön program, amelyeken jól kell viselkedni, teljesíteni. Kevesebb ugyanakkor a szabad játék, amelyben saját módjukon vezethetnék le a napi feszültségüket.

Nagyon megterhelő ez az időszak a gyermekeknek a Covid-19 vírus miatt is. Még a tavaszi élményeket sem heverték ki, amikor hirtelen otthon maradtak és meg kellett oldaniuk az online tanulást, a sokkal több önálló munkát. Az online rendszer nem minden gyermeknek vált be, éppúgy, ahogy nem minden család élte meg jól ezt az otthon töltött időszakot. A környezetemben persze sokan számolnak be arról is, hogy nekik kifejezetten jót tett a családi együttlét. Most, hogy újraindult az iskola, a rengeteg procedúra a vírus miatt, a hőmérőzések, a védekezési szabályzatok, a fertőtlenítés, a maszk használata, egyes iskolákban akár egész nap használandó – nagyon megviseli a gyermekeket. Persze, nem mindegyiket. Azt mondanám, hogy 1/3 jól viseli, 1/3 úgy csinál, minta nem zavarná, 1/3 pedig kifejezetten rosszul éli meg. Ez attól is függ, milyen a téma kommunikációja a környezetükben.

Talán az a legmegterhelőbb, amikor az általam horrorcsatornának nevezett hírekből különböző statisztikákat hallanak a súlyos betegek és a halálozások számáról.

A tünetek megjelennek a gyermekek viselkedésén, tanulmányi eredményén, de sokszor testi tünetek formájában is (pl. tik, hasfájás, fejfájás stb.).

Nem az ő idegrendszerüknek, nem az ő életkoruknak való információ ez. Tájékoztassuk a gyermekeket személyre szabottan. Lássuk el kellő, de elegendő, számukra még befogadható információval és nyugtassuk meg arról, hogy mennyit tudnak tenni az ellen, hogy a vírust elkapják (pl. kézmosás, zsebkendőbe tüsszentés, a szabályok betartása stb.) vagy azzal, hogy erősen tartják immunrendszerüket (megfelelő táplálkozás, vízfogyasztás, vitaminok bevitele, pihenés stb.). A fáradtság, a stressz, az a nyomás, ami a gyermekekre nehezedik, nem erősíti az immunrendszerüket. Ezért ebben az időszakban, az őszi szünetben a lehető legtöbb pihenést javaslom a gyermekek és természetesen a fáradt felnőttek számára is. Nem a megszokott edzési napirendet, vagy még többet, mert most úgysincs iskola. Aktív pihenést. Alvást, amennyit csak lehet. Időben lefekvést, ugyanúgy, mintha iskolai időszak lenne. Ez egy 10 év alatti gyermeknél a 8 órát jelenti, 10 év fölött pedig 9 órát. Nem a 11 órás vagy éjféli ágyba jutást, mert megnézi a gyermek a kedvenc sorozatát. Reggel pihenjen, amíg tud, maradjon ágyban, ha teheti (nem kütyüt nyomkodva, mert az nem pihenés). Legyen idő a gyermeknek a szabad játékra, akár otthon, akár a természetben. Vagy ha az jelenti számára a kikapcsolódást, az olvasásra. Programként pedig legjobb a természetjárás. Minél mélyebb egy erdő, minél kevesebb a zaj, zsúfoltság, annál inkább feltölti a természet nemcsak a gyermek, de a felnőtt testet is, ami elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Jó pihenést kívánok, szeretettel!

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!