BlogÉletmódHogyan emeljük magasabb szintre a kapcsolatunkat?

Hogyan emeljük magasabb szintre a kapcsolatunkat?

Hogyan emeljük magasabb szintre a kapcsolatunkat?

Ezzel a kérdéssel keresett meg egy fiatal pár. Nem szokványos kérdés, de bár az lenne.

A pár hölgy tagjával már évek óta dolgozom együtt egyéni konzultációkon és csoportban is. A férfi is járt már nálam egyéni alkalmakon. Mégis először a fogalmat tisztáztuk, mit értenek a kapcsolat magasabb szintjén? A kérdésre a válasz sok esetben összeköltözés, házasság, gyermekvállalás lenne. Ők azonban a tudatos együttműködésre gondoltak. Mit is jelent ez valójában?

Mindannyiunknak vannak hozott mintái, kialakult szokásai, viselkedési mechanizmusai. Amikor szerelmesek leszünk, sokszor észre sem vesszük vagy szemet hunyunk azok felett, amik zavaróak számunkra a másikban. A szerelemhormon azonban kiürül, az együtt töltött idő előhozza a kevésbé tetszetős formánkat, amely a súrlódásokhoz, vitákhoz, később akár szakításhoz is vezethet.

Mindig így kell lennie? Szerelem, alkalmazkodás, megszokás, elviselés/válás?

A párkapcsolat fő céljai a társsal való együttélés, a szerelem, szexualitás megélése, a családalapítás, gyermekvállalás és – ami úgy érzem, a mai társadalomban még alakulóban van –  az egymás melletti személyiségfejlődés, tudatosságnövelés.

A párkapcsolat az együttélésből adódóan remek lehetőség arra, hogy a számunkra és a társunk számára ártó viselkedési formáinkat felismerjük és azokat átformáljuk. Ahhoz, hogy ez jól működjön a kapcsolatban, optimális, ha mindkét fél célja a kapcsolatuk magasabb szintre emelése, a tudatosság, az önmagukért és a közös jövőjükért való együttes személyiségfejlődés. Óriási lépéselőnyt jelenthet, ha valaki rájön arra, hogy nem azonos a viselkedésével, azon tud változtatni!

A kérdést feltevő párral egyeztettünk jó pár technikát, amit bevethetnek ennek az együttműködésnek érdekében. A kulcs természetesen a “közös nevező” a közösen beszélt nyelv megtalálása. A technikákon túl tudatosítottuk azt is, hogy a többször ismétlődő, akár egyre erősödő tüneteket, amikkel egyénként és párban sem sikerül megküzdeni, érdemes egyéni konzultáción oldani, ezzel lehetővé téve a gyorsabb és gyengédebb problémamegoldást.

Ha egy pár így indul a közös életének, megteremti a lehetőséget arra, hogy

  • a nézeteltéréseiket higgadtan, akár előre leegyeztetett kommunikációs technikákkal tudják rendezni,
  • finoman tudják felhívni a figyelmet arra, ha olyan mintákat ismételnek, amely árhat önmaguknak vagy a kapcsolatuknak,
  • a gyermekvállalás elérkeztére már kialakul a közös életszemléletük, amelyet egységesen tudnak képviselni a gyermeknevelésben,
  • a kapcsolatuk egymást emelő (és nem elnyomó), szabad együttműködéssé válik,
  • együtt és egymás nélkül is megállják a helyüket az életben, jól tudják érezni magukat, vannak közös és egyéni hobbik, célok az életben.

A párkapcsolat így az évek során nem a megszokásokba, közönybe süllyed, hanem egy felfelé ívelő spirál, egy egymást és önmagát megerősítő, építő együttműködéssé válik. Sok ilyet kívánok!

 

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!