BlogÉletmódA félelmek megzabolázása a gondolat erejével

A félelmek megzabolázása a gondolat erejével

A félelmek megzabolázása a gondolat erejével

A félelmek megzabolázása a gondolat erejével

Sok vendégem és ismerősöm panaszkodik arról, hogy állandóan zakatolnak a gondolatai, nagy a katyvasz a fejében, túlelemzi a dolgokat, éjszaka sem tud pihenni, mert rágódik valamin, ingerült, túlterhelt, feszült. Az ilyen jellegű problémák, a harag, feszültség és zárkózottság mögött általában fellelhető valamilyen félelemmel teli érzelem. Félelmet nem csak az kelthet Benned, ha megijedsz valamitől, nem érzed magad biztonságban vagy valami miatt fenyegetve érzed magad. Félelemmel teli érzelem a meg nem értettség érzése és a kishitűség, önbizalomhiány vagy önértékelési probléma is. Ha folyamatosan attól tartasz, hogy elveszíthetsz valamit (pl. napjaink nagy jelensége a pénz, vagy munkahely, mint biztonság érzésének az elvesztése). Bármely gyökérből táplálkozik is a félelem, a lényeg az, hogy ha figyelmet kap, növekedni fog. A becsapós a dologban az, hogy ha elfojtjuk, ugyanez lesz az eredmény…

A félelem lecsillapítására már néztünk gyakorlatokat (lásd itt).

Most nézzük meg azt, mivel egészíthetők ki a gyakorlatok a mindennapokban.

Ahol a figyelem, ott az energia.

 

Ez annyit jelent, hogy amire figyelsz, amire gondolsz, vagyis, amire a fókuszt állítod, az kap energiát. Gondolj csak bele a fényképezőgép példájába. Meglátsz egy szép virágot, szeretnéd megörökíteni és előveszed a képet, rázoomolsz. A figyelmed és a gép fókuszát csak a virágon tartod. Majd elkészül egy csodás fotó. 
Most fordítsuk meg, a folyamatot. Vedd elő a képzeletbeli fényképezőgéped és állítsd a fókuszát arra, amit látni szeretnél. Vagy mondhatnám úgy is, hogy fogalmazd meg a céljaidat. Hozz létre magadban egy képet erről. Hogyan szeretnéd látni magad fél év, 1 év, 3 év múlva? A célok megfogalmazásánál ne azt kövesd, amit reálisnak vélsz, hanem azt, amit el szeretnél érni. Figyelj arra, hogy úgy írd le a céljaidat, mintha már bekövetkeztek volna és mindig pozitív állításként. Pl.: egészséges szeretnék lenni vagy nem akarok beteg lenni – ezek hibásan megfogalmazott célok, mert vagy nem elég határozott vagy tartalmazza a betegség fogalmát, tehát a betegség kap figyelmet a jövőben szemben az egészséggel. Ehelyett pl. kiválóan érzem magam a bőrömben vagy egészséges vagyok olyan megfogalmazás, amit már érdemes megvalósítani.

Miért érdemes figyelni a célok meghatározásánál a fogalmazásra? Mert a félelem alapú célok és a pozitív célok ugyanolyan eséllyel valósulnak meg az életünkben. Te vagy az, akinek nem mindegy, hogy melyik következik be!

 

Ha már megvan a cél, töltsük meg érzelmekkel. Hogyan érzed magad akkor, amikor ez bekövetkezik? Nyugodt vagy és kiegyensúlyozott? Boldog? Akkor ezeket az érzelmeket érezd át a célok leírásakor.
Most van egy érzelmekkel megtöltött, pozitív kép előtted a jövődből.
Nincs más hátra, mint ezt a képet magad elé helyezni képzeletben, amikor jönnek a nehézségek. A felmerülő félelmekre pedig nemet kell mondani! Elindul a félelem a gondolataidban és azonnal állítsd meg: Köszönöm, ezt nem kérem. A félelemmel teli képet nem kérted, tedd helyébe a pozitív képet.
A gondolataidban sebesen felbukkannak az újabb és újabb félelem teli képek. Mindannyiszor nemet kell mondanod rájuk. Eleinte fárasztó megfigyelni ezt a folyamatot, gyakran megfeledkezel róla. De időről időre emlékeztesd magad, hogy érdemes visszatérni és hamarosan rutinná válik a gondolataid ilyen formájú megfigyelése.
Olyan ez, amikor a ragyogó nap elé beúsznak a felhők. A felhők a félelmek, de mögöttük ott ragyog a nap, éppúgy, mint a kép a vágyaidról a fejedben!

Ha a célod egyértelmű, mégis olyan nehézség áll a megvalósítás útjába, amelyen nem tudsz túllépni, akkor a megvalósulás útjában tudatalatti blokk állhat. Ebben az esetben a félelem tovább fog növekedni, akkor is, ha nem figyelsz rá, mert mélyebben, a tudatalattidban dolgozik. Érdemes ilyenkor oldásban megnézni a célt és kitakarítani a blokkokat. 

 

A célok megírásán túl remek segítő lehet, ha előre megfogalmazott, pozitív megerősítő mondatokat tűzöl ki magad elé. Ez segít abban, hogy a belső monológod az önmagad degradálása és elbizonytalanítása helyett biztatóvá és előre mutatóvá váljon.

 

Néhány tipp a belső monológod pozitívvá alakításához.

 

Egészséges vagyok.
Bőségben élek.
A párkapcsolatom kiegyensúlyozott.
Szeretve érzem magam.
A baráti kapcsolataim vidámak és megbízhatóak.
Értékes vagyok.
Élvezem az életet.
Pozitívan gondolkodom.
A kommunikációm határozott és tiszta.
A szüleim szeretnek.
Boldog vagyok.
Kiegyensúlyozott vagyok.
Ezekből választhatsz néhányat, amit minden nap ismételsz, vagy kiírod magad elé egy cetlire, hogy emlékeztesd magad az új “belső hangodra”. Természetesen az a legjobb, ha a saját témádhoz kialakítod a számodra legoptimálisabb mondatokat.

Te vagy összezárva magaddal napi 24 órában, csak te tudsz tenni valamit a jobbléted érdekében. Kezdd a gondolataidnál. Gondolj magadra úgy, ahogy másoktól is jól esne, ha beszélnének veled. Ugye nem időzöl szívesen olyan ember társaságában, aki sérteget vagy lehúz?

Jó gyakorlást!
Mészáros-Papp Katalin
error: A tartalom védett!!