BlogGyermeknevelésIskolakezdési praktikák

Iskolakezdési praktikák

Iskolakezdési praktikák

Iskolakezdési praktikák

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem nagyon elrohant a nyári szünet. Azt hittem, rengeteg időm lesz a gyermekekkel foglalkozni, de máris az iskolakezdési nagy bevásárlásnál tartunk.

Jutott kellő idő a pihenésre? Lehetett kicsit lustálkodni reggelente a hétköznapi rohanás helyett?

Sok gyerek augusztus közepére már várja az iskolát. Leginkább amiatt, mert hiányolják a barátaikat vagy szívesen kipróbálnák az új ceruzákat, tolltartót, szép, új iskolaszereiket.

Meddig tart a nagy lendült? Az első házi feladatig, az első dolgozatig, vagy az első balhéig az iskolatársakkal?

A Varázskelléktár programok minden, a gyermeket érdeklő és érintő területre kitérnek, hogy egyszerű és hatékony módszereket kapjon a mindennapjai könnyebbé, kiegyensúlyozottá tételéhez. Tanulást segítő, feszültségoldó, nyújtó-lazító gyakorlatok mellett a gyermek lelki világára is komoly hangsúlyt fektet a program, hiszen az élete nem csak a tanulásról szól. Mit tud tenni, ha csúfolják, vagy ha nézeteltérése támad egy barátjával? Hogyan tud úgy helytállni, hogy közben nem száll harcba, mégis megvédi magát? Mit tehet, ha izgul? Mi érdekli a tableten és TV-n kívül?

Íme néhány praktikus eszköz a kelléktárból, hogy már az év elejét ezek használatával indítva gördülékenyebb legyen az iskolaév, kiegyensúlyozott legyen a gyermeki lélek. A leírt gyakorlatok nagyon egyszerűen és gyorsan elvégezhetők, mégis nagyon hatékonyak. Érdemes a mindennapi rutin részévé tenni, hiszen valóban megkönnyítik az életet – nem csak a gyermekét, a szülőét is. A gyakorlatok alkalmazása pedig nincs korhatárhoz kötve, alkalmazd bátran, ha már telik a hócipő.

Minden reggel indítója, a fogmosással egyenértékű gyakorlatok

Víz

Testünk 65 %-a víz. A víz segíti a méregtelenítést és szállítja az információt a testben. A tanuláshoz, a nyugodt lelki állapothoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (25 kilogrammonként 1 liter javasolt).

Cook csomó vagy más néven Tengerész csomó

  1. Nyújtsd ki a lábaidat és keresztezd őket a bokánál. Tégy ugyanígy a kezekkel is, az a kéz legyen felül, amelyik láb. A tenyerek nézzenek egymás felé, hajlítsd be a könyököket és az összekulcsolt kezeket gördítsd felfelé, befelé a mellkason. Vegyél egy mély levegőt, miközben a nyelv a szájpadláson van. Kilégzésnél pedig ereszd le a nyelvedet és a szádon fújd ki a levegőt. Lélegezz így be és ki 6-8-szor egymás után.
  2. Érintsd össze ujjaid hegyét miközben a lábaid párhuzamosan, kis terpeszben vannak. Lélegezz 6-8-szor lassan, mélyen.

Ülő változat: Bal lábat a jobb térdre teszed, jobb kézzel megfogod a bal bokát, bal kézzel a talpat. Az előző módon 6-8-szor lélegezz. Utána cseréld meg a lábaidat. Végül engedd le mindkét lábat a padlóra és az ujjaid hegyét érintsd össze magad előtt 6-8 levegővételig.

Segít, amikor nyugtalanság tölt el vagy lazítani szeretnél. Elalvás előtt is hasznos, nyugodtabb lesz a pihenés.

Keresztprogamozás

Kéz és láb lendítése

12x ellentétes kéz és láb

12x azonos kéz és láb

12x ellentétes kéz és láb.

Fontos: mindig keresztbe lendítéssel fejezd be!

Közben vagy egy X-et nézz szem magasságban, vagy keresztbe lendítésnél a szemed balra felfelé nézzen, azonos oldali lendítésnél pedig jobbra le.

Alkalmazhatod, ha feszült vagy izgatott vagy, vizsgára, versenyre készülsz. Tanulás előtt és közben segít, hogy könnyebben megjegyezd, amit tanulsz. Felfrissít, ha kimerült vagy. Összeszedetté teszi a mozgást, sport előtt is elvégezheted.

Otthoni tanulás

Még sok a házi, de már fáradt a gyermek? Van még miből felkészülni a következő napra?

Agygombok

Az agy beindítása tanulás előtt. Segít világosabban gondolkodni, amit olvasol, könnyebben megérteni, energiával feltöltekezni, a betűket és számokat nem eltéveszteni, olvasás közben a sorokat követni, olvasás közben összpontosítani A kulcscsont alatt, a szegycsonttól balra és jobbra található két bemélyedés, az egyik mélyedésbe helyezd a bal kezed hüvelykujját, a másikba pedig a mutató- és középsőujját és a két pontot masszírozd. A jobb kezed tartsd a köldöködön. Három mély levegővétel után cseréld meg a kezeidet és ismételd meg a gyakorlatot. Közben fektetett nyolcasokat lehet rajzolni szemmel a levegőbe, vagy körözhetsz a szemeiddel – a fal és mennyezet találkozásának vonalát követve.

Bagoly

Fogd meg a bal kezeddel a jobb vállizmodat és nyomd össze. Vegyél nagy levegőt, miközben a fejed, amennyire csak lehet, fordítsd balra, nézz át a vállad fölött. Fordítás közben fújd ki a levegőt nyitott szájjal. Belégzésnél a fejed középre viszed, kilégzésnél lassan jobbra fordítod, átnézel a vállad fölött. Belégzésnél újra középre hozod a fejed, kilégzésnél előre hajtod. Majd a jobb kezeddel fogod a bal vállizmod és megismétled az előzőeket. Mindkét oldalra háromszor ismétled a gyakorlatot. Segít a tarkó-, nyak- és állkapocsizomzatát ellazítani, a látóteret szélesíteni, rövid és hosszú távú memóriád aktiválni, a gondolkodását serkenteni, látást, hallást és mozgást egységesíteni, pl. a sportban, a fej és a test között az információáramlást javítani, a tanultakat jobban bevésni, könnyebben olvasni, szabadon beszélni. A váll- és nyaklazító hatás miatt javul az agy vérellátása és ennek eredményeként a figyelem is.

Vádlipumpa

Két kezeddel támaszkodj meg valamin, például a falon. Egyik lábad elől, behajlítva, másik lábad hátul, a sarkad finoman nyomon a földhöz, miköben előredőlsz és kifújod a levegőt. Emeld fel a sarkad és vegyél mély levegőt. Ismételd meg háromszor az egyik, majd a másik irányba. A fejed végig egyenesen tartsd. Végezheted úgy is, hogy kezeiddel a csípődet rögzíted. Meghozza a kedved a tanuláshoz! Segít arra összpontosítani, amit csinálsz.

Végtelen jel

A végtelen jelet rajzolhatjuk többféle módon:

  •  papírra, táblára sokszor kicsiben, nagyban, egyet többször átrajzolva, egyik kézzel, másik kézzel, két kézzel
  •  levegőbe egyik kézzel, másik kézzel, két kézzel, ezt ismételve hétszer. Ilyenkor a középpont az orroddal egy vonalban legyen. A szemeddel mindvégig kövesd a kezedet.

Fontos a végtelen jel rajzolásának az iránya, mindig középről indítjuk, balra felfelé.

Segít odafigyelni, összpontosítani, nyitottabbá tesz, segít a két agyféltekét egyszerre használni. Jól jön, ha felcserélted némely betűket (pl. a „b” és „d” betűt). Hatására jobban látsz, könnyebben tudsz olvasni, amit elolvasol, megérted és ellazulsz tanulás közben.

Feszültségoldás és probléma megoldás

Homlok és tarkó tartása

Egyik kezedet a homlokodon, másikat a tarkón tartod. Segít gyorsan megnyugodni, amikor izgatott, ideges vagy, ha félsz a dolgozat előtt vagy nehezen alszol el, ha a válasz a „nyelveden van”, de képtelen vagy kimondani, de akkor is ha félsz vagy szomorú vagy. Ilyenkor gondolj arra, hogy gyorsan, könnyen és tökéletesen megoldod a feladatot, magabiztosan felelsz, és mindent tudsz, minden eszedbe jut.

Lufi

Fújd bele egy lufiba, tedd dobozba, vagy távolítsd el magadból bármely más módon azt, ami zavar (rossz érzés, fájdalom, feszültség). Alaposan fújj ki mindent, majd a lufit vagy dobozt küldd fel az égbe, hogy átalakulhasson szeretetté. Utána pedig képzeld el, mi segítene neked abban a helyzetben, amiben rosszul érezted magad és éld át helyette úgy a képzeletedben, ahogy az számodra megnyugtató. Képzeld el olyan szépre és olyan részletesen, ahogyan csak tudod.

Amikor a lányaim nyűgösek, “szétesnek”, akkor csak annyit kell mondanom, hogy csináljunk néhány keresztbe lendítést. Ha valamit nem sikerül megérteni – akár a tanulás közben – akkor nem nyomasztom tovább a kérdést, helyette végtelen jeleket rajzolunk. Egyszerűbb, mint vitatkozni. Pedagógusoknak is ajánlom, hiszen megnyugtatják és befogadóbbá teszik a gyermekeket ezek a gyakorlatok. Fegyelmezés helyett egy kis mozgás hatékonyabb.

Rendszer a mindennapokban

Ahhoz, hogy gyermeked kiegyensúlyozott legyen, fontos, hogy eleget pihenjen. Az idegrendszer egyik legjobb kisimítója az alvás. Általános iskolás gyermekek esetében az ajánlott alvásidő 9-11 óra. Érdemes a korának megfelelő pihenési órák tekintetbe vételével napirendet kialakítani és azt konzekvensen be is tartani. Bár ma nem divatos ilyet írni, de az esti TV nézés, számítógépes játék nem tesz jót a pihenésnek, főként, ha a tartalma felzaklathatja. A reggeli ütemet segíti, ha előző este már előkészül az iskolatáska és a felveendő ruhák. Ha már este nem, akkor a reggeli rohanás idegrendszerének sem előnyös, ha előkerül a tablet, bekapcsol a TV…

Aprócska praktikák, de nagyon sok időt és feszültséget lehet megspórolni egy olyan rendszer kialakításával, amelyben mindenki számára egyértelmű, miről szólnak a hétköznapok. A család minden tagjának arcán kisimítja a ráncokat, ha kiabálás és rohanás helyett egy finom reggelivel indul a nap. Az egész napot meghatározza a reggeli indulás hangulata. 

 

Némi rendszerrel, egyszerű gyakorlatokkal tarkított, kiegyensúlyozott hétköznapokat kívánok minden családnak!

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!