BlogGyermeknevelésHány szeletes “Anyatorta”?

Hány szeletes “Anyatorta”?

Hány szeletes "Anyatorta"?

Hány szeletes “Anyatorta”?

Kismamák, anyukák – csodaszép küldetés. Mindegyik várandósság új kihívás, más aspektusból.

Az első gyermekem születésénél az volt a nagy feladat, hogy átálljak menedzserből anyuvá. A teljesen új élethelyzet, a korábbi szabadságom korlátozottsága, a felelősség, hogy egy gyermek élete, fejlődése, egészsége tőlem függ, bizony nagy feladat az első gyermekes anyukáknak.

Mindig az épp aktuális feladat a megoldandó!
A második gyermek általános dilemmája, hogy az elsőszülött hogyan fogadja majd, hogy már nem csak övé a figyelem?

Tegnap egy három gyermekes anyukával beszélgettem. A legkisebb gyermeke 4 hetes. Először a nagyobbik gyereknél jelentkeztek problémák, ami nagyon szépen alakul. Anyuka nagyon lelkiismeretes, igyekszik mindegyik gyermekére figyelni és tesz is azért, hogy valódi eredményeket érjenek el! De most a középső gyermek kapott kevesebb figyelmet és változatos tünetekkel jelzi is nemtetszését. Az anyuka szemét látva megfogalmazódott bennem a kérdés:

Vajon hány szeletre szelhető “Anyatorta”?

Várandósság alatt, vagy közvetlenül a szülést követő időszakban és nagyobb gyermekekkel is érkeznek hozzám anyukák. A helyzet szinte mindig azonos: anyuka kimerült, kétségbeesett, vagy ha már megszületett a gyermek, problémák adódhatnak vele vagy a nagy tesóval.

Mi a megoldás?

A családi szerepek újraértékelése sokszor teljesen fellazítja a helyzetet. Az apukák jelentős része szívesebben kiveszi a gyermeknevelésből és a házimunkából a részét, mint azt az anyukák gondolják! A tágabb családtól való segítség kérés megoldás lehet a takarításra, főzésre, vasalásra, bevásárlásra. Van, ahol nincs segítő nagyszülő – sajnos nem egy családra jellemző. Ott érdemes legalább az elején elgondolkodni külső segítség igénybe vételén.
Minden ember más. Minden család más. Nem szeretnék újabb sablonokat írni, mert fölösleges és van már belőlük bőven. Leginkább az egyéni, személyre szabott megoldások híve vagyok.
Amit érdemes megvizsgálni, hogy az anyukának mi a segítség. Ha az, hogy néha valaki más viszi játszótérre a gyerekeket és ő addig tud például főzni, vagy pihenni, akkor ez fogja megnyugtatni és ettől lesz kiegyensúlyozott. Ha az, hogy amíg a kicsi alszik, addig ő a nagyobbakkal tud foglalkozni, akkor ebben legyen segítségére a család.

Anyukák számára pedig elsődleges feladat, hogy ismerjék fel, nekik mire van szükségük és MERJENEK SEGÍTSÉGET KÉRNI!

Az anya a család szíve és mosolya a szívverés!

Önmagadért és a családodért is fontos, hogy Te kiegyensúlyozott légy! Ez nem önzés! Ez egészséges tudatosság!
A tapasztalatom azt mutatja, hogy gyakran előfordul az is, hogy a szülőket olyan traumákra emlékezteti a gyermekük születése vagy kisgyermekkora, amiket ők maguk éltek meg a saját gyermekkorukban. Erre persze sokszor tudatosan nem emlékeznek, csak ők maguk is érzik, hogy valami zavaró vagy kifejezetten ártalmas a viselkedésükben.
A kineziológia alkalmas ezeknek az elfeledett, de a tudatalattiban dolgozó traumáknak a feltárására és oldására.

Ma már nem ciki, kifejezetten trendi kineziológushoz fordulni!

Mikor ajánlom:
  • ha láthatóan túlterhelt, kimerült, akár depressziós az anyuka. Apukák, legyetek résen! Ez nem szülés utáni hiszti! Nagyon nehéz periódus!
  • ahol már nagyobb gyermek is van és a korábbiakhoz képes komoly változások állnak be a viselkedésében, dühkitörései lesznek, gyakran beteg és a gyógyszeres kezelés ellenére nincs javulás, vagy a gyermekorvos jelzi, hogy a tünet pszichés.
  • a szülőkön jelenik meg viselkedésbeli változás.

Kisgyermekes családok esetében a kineziológiai konzultáció díja gyermekek és felnőttek számára azonos, 7000 Ft/fő/alkalom.

error: A tartalom védett!!