BlogÉletmódAz ember a teremtés koronája

Az ember a teremtés koronája

Az ember a teremtés koronája

Az ember a teremtés koronája

Ismerősökkel is beszélgetve két szélsőséges megközelítést látok a koronavírus kapcsán. Az egyik párt teljesen függetleníti magát az eseményektől, míg a másik oldalon egyre erősödik a félelem. Ugyanakkor fantasztikus látni, milyen sokan kezelik nyugodtan, körültekintően, emberhez méltón a kialakult nehézséget!

Mit tehetünk felelősségteljesen?

  1. Tedd, ami a tőled telhető legjobb

A világ minden szereplője igyekszik most alkalmazkodni ehhez a teljesen új élethelyzethez. A figyelmünket most arra érdemes irányítani, amit meg tudunk tenni és meg is tehetünk magunkért és másokért. Minden más elviszi az energiánkat.

Ha tudsz tenni bármit a vírus terjedése ellen, tedd. Ha kézfertőtlenítőt tudsz készíteni, készítsd. Ha a gyerekeknek meg tudod tanítani a kézmosás fontosságát, tanítsd! Ha a környeztetedben meg tudod állítani a túlzott aggódást, állítsd meg! Ha van, aki segítségre szorul, próbálj önmagad veszélyeztetése nélkül segíteni neki. Ha úgy érzed, vásárolnod kell, vásárolj! De kérlek, tedd ezt felelősségteljesen! A felelősség vállalása felnőttként már nem csak rólad kell, hogy szóljon, hanem másokról is! A felelősségteljességbe beletartozik az is, hogy miből mennyit vásárolsz. Fölösleges 1 évre elegendő készletet felhalmozni, mert tönkremegy és ki kell dobnod. Gondolj arra, hogy van, aki nem tud a boltba rohanni, vagy nem tud készletezni, és kisebb mennyiségre neki is szüksége van!

Gondold át azt is, hogy van-e a környezetedben, aki segítségre szorul, mert pl. egyedül él, mozgásában korlátozott, anyagi vagy egyéb nehézségei lehetnek.

Remek alkalom ez most arra, hogy megtanuljuk tiszteletben tartani mások határait és tiszteletben tartatni a saját határainkat! Gyakorolhatjuk az asszertivitást, a nyertes-nyertes viselkedést.

2. Kerüld a félelmet

Az egyik legjobb, amit tehetsz magadért az, hogy kerülöd a félelmet, mert stresszeli a szervezeted, a stressz pedig gyengíti az immunrendszeredet. Próbáld nem növelni a félelmet, a hiteltelen vagy hangulatkeltő írások áramoltatását szüntesd meg. Válassz egy-két hiteles csatornát az információ beszerzésére, a dilettáns véleményeket és félelmeket pedig ne elemezd folyamatosan, mert rángatnak magukkal. A túlzott információ halmazban elveszel, a bizonytalanságban pedig növekszik a félelem! Elég naponta 2-3 alkalommal ránézned a hírekre, hogy naprakész légy! A racionalitás és a rettegés nem azonos fogalmak! Ha úgy gondolod, hogy nem félsz, de egyre gyakrabban vagy mérges, agresszív, akkor tudd, hogy belül dolgozik a félelem! Légy őszinte magadhoz!

A félelmek megzabolására gyakorlatokat ebben a két bejegyzésemben találsz:

http://kineziologiavac.hu/2018/03/01/felelmek-megzabolazasa-gondolat-erejevel/

http://kineziologiavac.hu/2018/02/28/felelmek-megzabolazasa-gyakorlatokkal/

3. Erősítsd immunrendszeredet

Az orvosok, tudósok ajánlása szerint is az erős immunrendszer a legjobb védekezés a vírus ellen! Most fordíts fokozott figyelmet erre. Számos módon megteheted. Elsőként mindenkinek a vitaminok jutnak eszébe. Most akkor is érdemes odafigyelned, főként a C és D vitamin bevitelre, ha egyébként nem szedsz semmit. Választhatod az aromaterápia segítségét, amelyben hatékony segítséget találsz az immunerősítésen túl a levegő vagy a kéz, tárgyak fertőtlenítésére is. (Segítségül szolgálhat a www.naturamia.hu aromaterápiás oldal). A helyes táplálkozás és folyamatos töltekezés (alvás, természet, klasszikus zene hallgatása, szépirodalom, meditáció, relaxáció, torna stb.) kapjon most nagyobb szerepet. Ha home office-ban dolgozol, az utazásra fordított idő most ajándék, fordíthatod magadra. Figyelj a vízfogyasztásra, 25 kg-onként 1 l víz bevitele ajánlott. Legjobb, ha egész nap kortyolgatsz, így a méregtelenítés folyamatos a szervezetedben.

Az alábbi, nagyon hatékony, az immunrendszer működését növelő gyakorlatokat ajánlom figyelmedbe.

  1. Csecsemőmirigy területének (szegycsont közepe) finom masszírozása, vagy kocogtatása

Ezt a gyakorlatot gyerkekekkel végeztük el a táborokban. Előtte és utána is teszteltük az immunrendszerük működését. A megdöbbentő egyrészt az volt, hogy a gyerekek immunrendszere milyen alacsonyan működik! A másik, hogy 5-10%-os növekedést értünk el a gyakorlat egyszeri elvégzésével!

2. Az egyik kezed helyezd a homlokodra, a másikat a köldökre. Csukott szemmel képzeld el az energiameződet. Nézd meg, milyen színű, mennyire erőteljes, fényes. Milyen érzés benne lenni? Ha úgy látod, nem vesz körül mindenhol, nem tetszik a színe, akkor tiszítsd, színezd, fényesítsd, növeld addig, amíg teljesen jól érzed magad! Kézcserével ismételd meg a vizuális gyakorlatot.

Reggel és este érdemes ezeket a gyakorlatokat elvégezni.

3. A természetben töltött idő növeli az energiaszintedet. Amíg lehet, menj ki a szabadba és csak légy jelen, töltekezz a szépségéből. Menj ki kicsit még esős napokon is. Egyre gyakrabban gyönyörűen süt a nap, ami segíti a belső elválasztású mirigyek működését, illetve a pozitív gondolkodást.

A felelősségteljességhez hozzá tartozik az is, hogy ami eddig működött szemlélet- Á, EZ VELEM ÚGYSEM TÖRTÉNHET MEG! -, most nagyobb körültekintést igényel. Nem kell, hogy megtörténjen, de ha vélelmezhető, hogy fertőzhetsz, légy tekintettel másokra és ne bagetellizáld a továbbfertőzés lehetőségét!

A felelősségteljességhez hozzá tartozik az is, hogy ha valaki köhög, tüsszög, beteg körülötted, attól még ember! Nem ő maga a vírus! Valahol ő is elkapta, bőven elég ez neki. Sokak betegsége most a már megszokott vírus, vagy megfázás. Vannak, akik azért hordanak maszkot, mert pl. transzplantáltak, csak eddig nem kaptuk fel a fejünket a maszkjuk láttán. Bánjunk egymással méltósággal! A kommunikáció segíthet! Meg lehet kérdezni, hogy volt-e orvosnál, vizsgálták-e, hamar kiderülhet, hogy negatív lett a tesztje!

Az otthon lét lehet egy élmény is. Most nincs értelme azon rágódni, hogy nem tudod a régi rendszered élni, mert megmérgezi a mindennapjaidat.  Az energiád fordítsd inkább arra, hogy kialakítsd az új mechanizmust! Használd ki az időt és rendezd azokat a dolgokat, amiket már rég halogatsz. Szánj időt arra, amit szeretsz és a nagy rohanásban nem volt rá időd már rég. Olvass egy jó könyvet, főzd meg, amit szeretsz, meditálj, tornázz, alkoss, pihenj, bűntudat nélkül! Az internet fantasztikus lehetőség arra, hogy tarthassuk a kapcsolatot, de kell más időtöltés is, ami feltölt. Gyorsan elszalad majd ez az idő, választhatod azt, hogy pozitívan éled meg. Ha családban élsz, alakítsd úgy az otthonlétet, hogy az mindenkinek jó legyen!

Érdekes helyzet ez, amikor egymástól elválasztva kell összefognunk egymásért. Dönts egyénként úgy, hogy megy ez! Bár eddig a mondás úgy tartotta, hogy a férfi, ehelyett inkább legyen minden ember a teremtés koronája!

Mészáros-Papp Katalin

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!