A mérleg

A mérleg

A mérleg

Egyik kedves ismerősömnek van egy nagyon velős mondása:

“Az emberek gyakran nem ismerik a mérleget! Nem tudják, hány kilók!”

Az értékekre gondol. Hogyan értékelhető az ember? A legcélravezetőbb, ha önértékeléssel!

Vannak, akik alul értékelik magukat.

Vannak, akik túl (a fenti megjegyzés inkább rájuk vonatkozik), és van elvben a reális önértékelés.

Mindig van egy hajlam, amely meghatározóbb az emberekben, de a mérleg billenése annak is függvénye, hogy ki ül a másik tányéron. 

Könnyedén megy az emberpiacon az alul-felül értékelés. Az árfolyam önkényes. Bárki eldöntheti, hová helyezi magát a másikkal szemben. Tekintélyszemélyek előtt gyakran alább hagy az önbecsülés, míg ha kevés az információ a másikkal kapcsolatban, még az alacsony önértékelésű emberek is hajlamosak magukat helyezni  a másik fölé.

A külső megjelenés nagyon meghatározó a megítélésnél. Ha valakit nem ismerünk és alulöltözöttnek ítéljük meg, gyorsan le is értékeljük. Pedig a valódi értékek belül vannak. Hamar leértékelődik a ruházatára nem sokat adó szívsebész, a fáradt anyuka, aki mondjuk egész éjjel többször felkelt a síró gyermekéhez, nem volt ideje hajat mosni és csak magára rántott egy farmert vagy egy macinacit. Nem beszélve a segédmunkásokról, szakmunkásokról stb.

Az emberek nagy részének esze ágában sincs felmérni a másik embert, vagy a másik emberre tett hatását a társas kapcsolatokban. Az éppen aktuális érzései és a másik aktuális kinézete alapján alkotott kép már elég a mérleg billenéséhez.

Kétszer mérj, egyszer vágj. Ez lehetne az emberpiac szlogenje is. Van egy őszinte beépített mérleg odabent, akit nem lehet becsapni. Az pedig a lelkiismeret! Helyezheted magad mások alá vagy fölé, aki rosszul jár ebben, elsődlegesen te vagy!

A hosszabb ideje fennálló kapcsolatokkal sem sokkal biztatóbb a helyzet. Jön egy konfliktus, valami nem tetszik és már zárható is ki a közösségből a rendbontó. Nem kerül rá a mérlegre a számos jó tulajdonsága, csak a hibái. Pedig az mindenkinek van! Aki itt a földön él, mindenki gyakorol! Mindenki próbálgatja a saját útját, ami olykor hibásnak titulálható a kívülálló szemszögéből.

Nincs az emberekben egészséges alázat. Míg korábban az orvosnak, tanárnak, az idősebbnek, a nőnek, az apának (sorolhatnám) volt értéke, addig mára már minden leértékelődött. Hiába látszik, hogy valaki jó valamiben, elkezdjük alázni, lebecsülni, csak hogy a saját szintünkre rángassuk vissza. Nem felemelkedni próbálunk hozzá, hanem letörjük!

“Amikor a törpék megszerzik a hatalmat arra, hogy mindenkit egyenlővé tegyenek, csak egyféle módot ismernek rá. Levágják a fejét azoknak, akik magasabbak.” (Wass Albert)

Pedig milyen jó lenne felbecsülni a másik értékeit! Mennyit lehetne tanulni, ha nyitottan közelítenénk embertársaink felé.

A probléma gyökere lehet gyermekkorban, amikor elnyomják az egészséges kíváncsiságot a gyermekben. Lehet más sérelem is az oka. Kiváló módszerek vannak a reális önértékelés kialakításához.

A téves önkép oka egy tudatalatti blokk, amely nem teszi lehetővé a helyzet reális értékelését. Ilyenkor az egyén, aki épp a mérleget irányítja, nem a tényleges valóságot nézi, hanem a fejében zajló, korábbi élethelyzetei alapján kialakított mozit – sablonokat. Az életében pedig mindaddig fognak ismétlődni a hasonló élethelyzetek, míg rá nem jön, hogy rossz csatornát néz – nem a valóságot!

Egy valami biztos, érdemes odafigyelni és feltárni, ha nincs egyensúlyban a mérleg!

A társas kapcsolatokban nem egészséges sem az alábecsülés (ha magunkat vagy másokat lebecsülünk), mint ahogy az sem, ha túlértékelünk (szintén magunkat vagy másokat).

Ha valakiben meglátsz valamit, amit jól csinál, elfoghat az irigység. Az irigység lehet romboló és építő. Lerombolhatod a másik ambícióit vagy a kettőtök kapcsolatát, mert nem vagy képes szembenézni azzal, hogy ő jó valamiben.

Számos munkahelyen előfordul, hogy a munkavállalók jobban tudják a tutit, mint a cégvezető. Amíg megy az üzlet, addig sokan gondolják úgy, hogy ezt ők is tudják, sőt, sokkal jobban tudnák vezetni a céget. Ha esetleg adott cégvezető távozik, akkor eldől, ki tudja átvenni a helyét. Sok esetben az első lépésnél megbukik a kérdés: Nem fogok ekkora felelősséget vállalni! – mondja az eddigi leghangosabb munkavállaló. Már a felelősség kérdésénél elbukott a dolog és még egy napot sem kellett azon gondolkodnia, miből utal fizetést!

Amikor azt látod, hogy valaki működtet valamit, gondolhatod úgy, hogy ezt te is meg tudod csinálni, még kritizálhatod is!

Gondolhatod, de  akkor valósítsd is meg! Amíg csak kritizálsz, addig nem vagy tisztában a másik értékességével!

Vagy ösztönözhet ez arra is, hogy te is megtaláld azt, amiben jó vagy és tökéletesítsd!

Szintén félreértés, hogy ha a másik jó valamiben, akkor neked is abban kell jónak lenned! Minden élethelyzetben más lehet az értékes. Gondoljatok csak a világháború utáni évekre, amikor a Pengőt söpörték az utcákon. Mekkora értékű volt akkor az élelmiszer!

Mások alá-fölérendelgetése helyett sokkal célravezetőbb a helyes önértékelés megtanulása. Attól, hogy egy adott helyzetet nem te uralsz, még nem vagy kevesebb, csak ebben a helyzetben más a feladatod.

Számos kudarctól is megkímélheted magad, ha az önértékelésed helyes.  Akkor már nem a másikat akarod lenyomni, hanem megtalálod a saját álmaidat, a saját életed élheted. Míg ha az irigység vezet és a másikat kezded el utánozni, az ő útját járod! Lássuk be, vagy nem leszel sikeres vagy nem leszel boldog. Ha a saját utadat járod, garantált a siker, mert mindig megkapod hozzá a megfelelő segítséget és mivel érzed azt, hogy a helyeden vagy, boldoggá is tesz, amit csinálsz. Bármi lehet a tevékenységed, ha az valóban a tiéd, nem fogsz már mérlegelni senkit, mert te a helyeden vagy!

A helyükön lévő emberek pedig egymást segítik, emelik. Még akkor is, ha nem tudatosan teszik. Lehet, hogy egyszerűen csak tisztelik embertársaikat és nem rombolnak! Ha pedig összefognak, az eredményük megsokszorozódik!

Az önismeret amiatt is nagyon hatékony, mert megláthatod, hogy a saját életedet éled, vagy sem. Ha pedig letértél az útról, vissza terel oda.

A lényegünk, hogy mindannyiunkban ott él egyfajta kristálytiszta mag, mindenkiben ugyanakkora súllyal! Próbáld meglátni magadban, másokban!

Ismerd meg önmagad – magadért, másokért. Keresd meg a kristálytiszta Önvalód!

További bejegyzéseket és gyakorlatokat találsz a honlapon ehhez.

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minden bejegyzés eljusson Hozzád.

 

error: A tartalom védett!!