BlogÉletmódStresszkezelés – Engedd el! Oké, de hogyan?

Stresszkezelés – Engedd el! Oké, de hogyan?

Stresszkezelés - Engedd el! Oké, de hogyan?

Stresszkezelés – Engedd el! Oké, de hogyan?

A stressz mindennapi része életünknek. Sokaknak elsőre a munkahely jut eszükbe, mások párkapcsolati krízisre asszociálnak. Van, hogy valaki már a munkahely felé vezető úton fel tudna robbanni és van, aki inkább hazafelé…

Számos dolog stresszeli, terheli a szervezetünket, ilyen például a szennyezett levegő, a számunkra nem megfelelő élelmiszerek, testtartásunk, a háttérzaj (pl. számítógép vagy légkondi zúgása). Ezek egy része fel sem tűnik, maximum akkor, ha hirtelen elmegy az áram és kikapcsol az addig búgó gépezet. Más dolgok sokkal szembetűnőbbek. Viszonylag nehéz nem észrevenni, ha valaki órákig beszorul a forgalmi dugóba, vagy ha mindennap ugyanaz a verkli forog a munkahelyen, vagy épp kiásott a csatabárd otthon. Erőteljesen megterheli a szervezetet az aggódás, például a megélhetés miatt, vagy ha valamely szeretett személy biztonsága, egészsége miatt tölt el minket félelem.

 

 

Mi a stressz?

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét. A stresszhormonok blokkolják az immunrendszer aktivitását.

Mit lehet tenni a stresszel?

Sokszor hallottad már azt, hogy engedd el? Mekkora ötlet, veszel egy levegőt és elengeded. A következő másodpercben pedig már újra a fejedben motoszkál a gondolat és azt veszed észre, hogy megint fejfájásig pörgeted a zavaró eseményt és a lehetséges kimeneteleket a fejedben.  Ez sajnos nem elengedés. A másik téves változat lehet, hogy próbálod kizárni a megterhelő helyzetet és úgy teszel, mintha nem zavarna. Ilyenkor egy fátylat húzol rá és úgy érezheted, ha nem látod, akkor nincs. Sajnos ettől még van és dolgozik tovább, csak nem a gondolataidban, hanem mélyebben, az érzéseidben, a testedben.  A legjobb tehát, ha szembe nézel a zavaró tényezőkkel és azokat feldolgozod.

Akkor engedjük el! Oké, de hogyan?

A stressz kezelésében négy lépésre hívom fel a figyelmed.

1. Lépj ki a stresszből

Stresszhelyzetben a test speciálisan működik, mégpedig az üss vagy fuss elve alapján. Ez azt jelenti, hogy a túlélési ösztönök működnek, ilyenkor nem tudsz megfelelően gondolkodni, viselkedésed támadó vagy menekülő üzemmódba vált.

Ha ilyen helyzetben kommunikálsz, akkor valószínű megbántod a másikat, vagy visszahúzódsz a csigaházadba és később pörgeted magadban, hogy mit kellett volna tenned, mondanod. A megoldás ilyenkor nagy valószínűséggel nem születik meg az adott helyzetben, a későbbi bűntudat vagy önmarcangolás viszont igen.

Mit tehetsz mégis?

Az első lépés mindig az, hogy felismerd, stresszhelyzetben vagy. Erre testi tünetek hívják fel a figyelmedet.

  • emelkedik a pulzusod
  • hevesebb a légzésed
  • izzadhat a tenyered
  • kiszáradhat a szád
  • hidegek lesznek a végtagok.

Ha felismered, hogy stresszhelyzetben vagy, lépj ki belőle! Elsőként nyugodj meg és csak később kezdj el a megoldáson gondolkodni.

Ahhoz, hogy kilépj a stresszből, nagyon egyszerű dolgokat hívhatsz segítségül.

GYORS SEGÍTSÉG, HOGY KILÉPJ A STRESSZBŐL

Egyszerű trükkökkel, mindig kéznél lévő “eszközökkel” senki sem veszi észre, hogy épp “stresszmentesíted” magad.

  • Igyál egy pohár vizet. A víz a legjobb méregtelenítő!
  • A legkézenfekvőbb módszer, ha figyeled a levegő vételedet. Ha a hasadba veszed a levegőt, három-négy levegő vétel után már érzed, hogy nyugodtabb vagy.
  • Tedd az egyik kezedet a homlokodra, a másikat a tarkódra. Ez segít az agy más területeit is bekapcsolni, így nem csak a túlélési ösztönök területe működik.
  • Gyakorlatokat is végezhetsz (pl. Cook csomó, agyintegrációt segítő gyakorlatok stb.), amelyek szintén gyorsan segítenek megnyugodni, ezekről bővebb leírást itt találsz.

2. Amikor már megnyugodtál, újabb praktikákat vethetsz be

Ahhoz, hogy mindenki számára a legjobb módon rendezni tudd a stresszhelyzetet, alkalmazhatsz néhány technikát.

  • Vizualizációs technikák

Semmi misztikus nincs a dologban! Egyszerűen, amiről van kép a fejedben, arra képessé válsz. Ha elképzelésed sincs valamiről, akkor megvalósítani sem tudod… A magyar nyelv csodás játékossága számos igazságot rejt!

A már korábban említett homlok/tarkó tartásban helyezd el a kezed és képzeld el, ahogy valamilyen formában magadból kívülre helyezed a rossz érzéseidet. Belefújhatod egy lufiba, beteheted egy dobozba, beledobálhatod egy folyóba, de más – számodra segítő – formát is választhatsz, ami elviszi tőled a rossz érzéseidet. Majd képzeld el azt, hogy hogyan szeretnéd magad érezni az adott szituációban.

Például ha munkahelyi konfliktusod akadt egy kollégáddal, akkor képzeld el, hogy minden benned lévő rossz érzést belepakolsz egy kartondobozba. MINDENT! Az összes kimondott és ki nem mondott haragot, igazságtalanság érzetet, elegem van már ebből monológot, gyomorgörcsöt, fejfájást stb. Egy picike rossz érzésed se maradjon! Majd képzeld el azt, hogy milyen lenne, ha konfliktus mentesen, jó érzésekkel, korrekt emberi kapcsolatban tudnátok együtt dolgozni. Lásd magad előtt minél élénkebben, tisztábban, hogy milyen jó érzésekkel töltöd az idődet a munkahelyeden, milyen kiegyensúlyozott (vagy legalább elviselhető) kapcsolatban állsz az adott kollégával.

  • Asszertív kommunkáció

A beszéd az egyik legjobb méregtelenítő módszer, ha megfelelően használod. Amikor elmondod az érzéseidet, akkor kifejezed a haragodat és nem magadban forgatod. Ha valóban csak az érzéseidről beszélsz és közben tiszteletben tartod a másik embert is, nem fogod földbe döngölni és nem kényszeríted védekezésre/támadásra.

A kommunikációról írt korábbi bejegyzésemet itt olvashatod.

3. Általános módszerek

Általában a stressz és méreganyagok kidolgozására, lazításra ajánlott egyszerű, mégis nagyon hatékony technikák az alábbiak.

  • Természetjárás
  • Sport
  • Relaxációs technikák
  • Meditáció
  • Szauna, wellness
  • Pihenés
  • Kellő mennyiségű víz fogyasztása (25 kg-onként 1 liter ajánlott)

4. Ismétlődő élethelyzetek, nincs választásom, semmiféle megoldás nem létezik

Ha itt tartasz, akkor eljött az ideje annak, hogy megnézd, mit jelent számodra az élethelyzet. Valami korábbi traumád indult el benned, ami nem engedi, hogy meglásd a fától az erdőt! A korábbi traumád alapján csak ugyanazokat a megoldási lehetőségeket ismétled újra és újra, amelyek nem vezetnek ki a sűrűből. Ahhoz, hogy új megoldást tudj befogadni, meg kell értened, hogy melyik korábbi traumád kattog benned, mint egy elakadt bakelit. Itt már gondolati módszerekkel nem mész sokra, a viselkedési mintáidat feltáró módszerekre van szükség.

Az önismereti módszerek kiváló segítséget nyújtanak abban, hogy felismerd, mi zajlik körülötted és hogyan tudod kezelni a konfliktusokat. A kineziológiában számos olyan gyengéd gyakorlati mód van, amely ilyen nehézségeken hatékonyan és gyorsan átsegít. Az önismereti módszerek igénybe vétele a tudatos életmód felé segít, igénybe vételük azt mutatja, hogy hajlandó vagy tenni magadért és a környezetedért.

Persze felmerül a nagy kérdés! 

De miért én nézzem meg, mit jelent a probléma nekem,
amikor a másik igazságtalan/értetlen/akadékoskodó stb. velem?

Mert ez a helyzet neked is felhívja valamire a figyelmed és mert a te életed, a te jó közérzeted a te feladatod. Ha magadban rendbe teszed azt, amit jelent számodra – hogy példánknál maradjunk – a munkahelyi konfliktus, akkor az adott élethelyzet már nem indít el benned viselkedési mintát. Olyan állapotba kerülsz, amiben kreatív megoldásokat látsz meg és azok megvalósítása egyszerűbben kivitelezhető lesz, akár a kollégák körében is. Ilyenkor szokták azt érezni az emberek, hogy csoda történt.

 

 

 

 

Hozzászólás küldése

error: A tartalom védett!!